Avantajele unei diete cu coacaze negre

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru coacaze negre

Natura, cu resursele sale inestimabile, a fascinat omul inca din cele mai vechi timpuri. In sanul acesteia am invatat sa ne dezvoltam, adaptam si sa ne ingrijim organismul. Padurile, cu roadele lor minunate, ne-au furnizat principalele surse de energie necesare supravietuirii. Cu toate ca viata la oras a produs o ruptura intre noi si alimentele culese cu propriile maini direct din jurul nostru, cei preocupati de sanatate inca promoveaza consumul acestora. Cel mai des intalnite in ambalaj ermetizat pe rafturile supermarketurilor, astazi fructele de padure reprezinta o "oaza in desert" pentru trup si minte.

Din categoria acestora fac parte si coacazele negre. Sunt rotunde, de mici dimensiuni (asemenea bobului de mazare) si pot fi gasite sub forma de ciorchine. De retinut ca provin din familia saxifragaceelor si contin fitonutrienti, antioxidanti iar grasimile si caloriile au proportii scazute.

De ce sa consumam coacaze?


Alimentatia de zi cu zi este extrem de importanta in mentinerea unui tonus optim. In acest sens, o dieta in care includem coacazele negre ne sustine in prevenirea sau chiar tratarea diferitelor simptome care ne creeaza disconfort.

Contin o cantitate considerabila de vitamina C dar si din grupa B-urilor amintim: B1, B2, B6. Alaturi de acestea, vitaminele P si PP se regasesc in compozitia fructului. Taninul, antocianul, aciziii citric, malic si tartaric, celuloza, anumite substante proteice, zaharuri naturale (fructoza si glucoza), potasiu, calciu, sodiu, magneziu, mangan, clor si fier sunt prezente in bobitele negre si aromate.

Efectele remarcabile se resimt, in mod special, prin detoxifierea organismului la nivelul organelor de care este strict dependenta buna functionare a acestuia: rinichii, ficatul, splina si pancreasul. Consumand coacaze vom reusi sa scadem si sa tinem sub control acidul uric si colesterolul. Mentionam si cantitatea importanta de fibre vegetale, prin care putem preveni constipatia. Imunitatea este fortifiata de actiunea vitaminei C, in timp ce potasiul restabilizeaza presiunea sanguina.

Proteinele sunt cele care devolta in mod armonios celulele organismului iar magneziul actioneaza asupra sistemului nervos stimuland, totodata, productia de energie. Fierul contribuie la formarea celulelor rosii, calciul este asimilat in oase si dinti puternici iar vitamina B6 regenereaza tesutul cutanat.

Coacazele pot fi servite ca atare, in salate de fructe, ca deserturi dar si sub forma de sucuri, siropuri, tincturi sau uleiuri obtinute din semintele acestora.

Efectul de prevenire a cancerului este, de asemenea, evidentiat in diverse studii efectuate asupra celor care consuma fructele de padure.
Pentru persoanele cu tulburari circulatorii, pulberea din coacaze uscate imbunatateste circulatia periferica. Astfel consumate, ajuta in cazurile de inflamare a picioarelor pe fondul temperaturilor inalte si cand vasele capilare devin fragile si se invinetesc usor.
Sucul de coacaze este adjuvant in tratarea anemiilor, a gutei si reumatismului. In plus, infectiile, hepatita virala, gripa, bronsitele, pneumonia si tuberculoza pulmonara sunt adesea combatute cu ajutorul sucului.

Daca avem dureri la nivelul gatului, raguseala, tuse sau amigdalita, putem apela cu incredere la siropul de coacaze. Actioneaza atacand si distrugand microbii, regenerand tesutul epitelial afectat si crescand imunitatea locala.
Pacientii cu pietre la rinichi, in timpul consumului de coacaze, se vor bucura de efectul protector antibacterian asupra vezicii urinare si de combatere a calculilor renali. Prezenta acidului quinic in fructe scade aciditatea urinara pana la acel nivel optim care sa opreasca formarea pietrelor insolubile.

Daca in urma intepaturilor de insecte se freaca zona afectata cu fructele acestea, durerea, mancarimile si inflamatia sunt rapid ameliorate.
In starile de suprasolicitare intelectuala sau oboseala cronica sucul de coacaze sporeste capacitatea de concentrare si inhiba somnolenta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: avantajele unei diete cu coacaze negre