Avantajele consumului de bere: previne pietrele la rinichi şi întăreşte oasele

Posted by admin. on Friday, May 1, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Berea este o băutură extrem de apreciată de către bărbaţi, mai ales în sezonul cald. Însă avantajele consumului de bere depăşesc cu mult gustul amărui detestat de unii şi atât de apreciat de alţii. Consumul moderat de bere este benefic atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Studiile ştiinţifice au demonstrat de-a lungul timpului că berea poate avea numeroase beneficii, începând cu rehidratarea organismului după efort fizic, până la reducerea incidenţei ulcerului.

Berea conţine vitamine din complexul B, minerale şi antioxidanţi care contribuie la menţinerea unei diete sănătoase.

Vitaminele din bere (B2, B3, B6, B9) ar putea oferi protecţie cardiovasculară iar cercetările arată chiar că ar putea perveni apariţia bolii Alzheimer. Mineralele din bere (magneziu, siliciu) ajută la prevenirea formării pietrelor la rinichi şi menţin sănătatea sistemului osos.

Antioxidanţii protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi şi previn oxidarea celulelor, ferind astfel consumatorii de bere de diverse forme de cancer.

Antioxidanţii au ca sursă malţul (orz), cât şi hameiul, din care este fabricată berea. Hameiul conţine flavonoide, antioxidanţi chiar mai puternici decât cei conţinuţi de ceaiul verde sau soia. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maxim 5%.

Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, comentează câteva dintre efectele pe care un consum moderat de bere îl poate avea în  prevenţia osteoporozei, cât şi în menţinerea siluetei, două dintre temele de interes în rândul femeilor.

Cu rol în menţinerea sănătăţii sistemului osos, siliciul este un pion important în prevenţia osteoporozei. Berea conţine acest element, ceea ce îi poate asigura o poziţie de neînlocuit într-o dietă echilibrată destinată femeilor. Astfel, datorită acestui conţinut de siliciu, un consum moderat de bere poate contribui la reducerea incidenţei osteoporozei. Totodată, şi în cazul unei alte teme extrem de interesante în rândul femeilor, menţinerea siluetei, berea vine cu veşti bune. Rezultatele studiului pe care Centrul de Studii l-a efectuat anul trecut şi care a vizat relaţia între consumul de bere şi indicatorii de masă corporală, au revelat, fără echivoc, că un consum moderat de bere nu are nicio influenţă asupra siluetei, celebra “burtă de bere” rămânând un simplu mit., spune Corina Zugravu.

Avantajele consumului de bere: previne osteoporoza

Femeile aflate la menopauză care consumă unul sau două pahare de bere pe zi pot avea oase mai puternice.

În urma unor studii efectuate la nivel international, femeile care au consumat o cantitate moderată de bere au avut o densitate osoasă a coloanei şi a şoldurilor cu 5-8% mai mare decat cele care nu au consumat bere deloc. Acest fapt poate fi pus pe seama conţinutului de siliciu al berii, un element important pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor.

În funcţie de tipul de bere consumat, cantitatea de siliciu variază de la 6.4 miligrame per litru până la 56.5 mg/L. Astfel, berile care deţin concentraţii mari de malţ şi de hamei sunt cele mai bogate în siliciu, cum este cea de tip lager.

Avantajele consumului de bere: previne formarea pietrelor la rinichi

Consumul moderat de bere ar putea scădea cu până la 40% riscul de formare a pietrelor la rinichi, afecţiune cu care confruntă circa 5% dintre femei şi un procent dublu în rândul bărbaţilor. Pietrele la rinichi sunt depuneri bogate în calciu care, dacă ajung în uretră, pot bloca fluxul urinei cauzând dureri mari şi posibile leziuni ale rinichilor.

Doctorul Tero Hirvonen de la Institutul de Sănătate Publică din Helsinki, coordonatorul studiului, afirmă că aceste posibile efecte ale consumului moderat de bere nu pot fi puse pe seama unui anumit ingredient al acestei băuturi, ci este rezultatul unui cumul de elemente pe care berea le conţine – de la ingredientele sale naturale, la ponderea de peste 90% pe care o are apa în compoziţia sa

Studiul vine să aducă o confirmare ştiinţifică unor obiceiuri, să le spunem, mai degrabă populare. Este binecunoscută recomandarea de a bea bere pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Iată însă că există şi dovezi ştiinţifice în acest sens, aşa că iubitorii berii au un motiv în plus de bucurie. În mod evident însă având grijă să nu depăşească limitele unui consum de bere moderat, a declarat Corina Zugravu.

Studiul a fost realizat în Finlanda, pe un eşantion de peste 27.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, iar rezultatele acestuia sunt cu atât mai valoroase cu cât pentru iubitorii berii având în vedere că nicio altă băutură testată în acest studiu, fie ea alcoolică sau nonalcoolică, nu a modificat pericolul apariţiei acestei afecţiuni.

Printre băuturile care au mai fost testate se numără şi laptele, sucurile de fructe şi ceaiul. Studiul indică faptul că alcoolul şi cantitatea de apă conţinute de bere concură la creşterea fluxului de fluide, reducând astfel riscul acumulării de pietre. Mai mult, conţinutul de alcool este cel care creşte procesul de eliminare a calciului, vinovat de formarea pietrelor la rinichi. Aceste descoperiri sunt completate de faptul că hameiul are capacitatea de a inhiba eliminarea calciului din oase, fapt care conduce la încetinirea dezvoltării calculilor renali.

Avantajele consumului de bere: menţine silueta

Un consum moderat de bere nu influenţează circumferinţa abdominala, raportul talie/şold sau indicele de masa corporală. Berea conţine sodiu, carbohidraţi, proteine şi chiar vitaminele B2 şi B6, iar 350 de ml de bere conţin 150 de calorii, 13 g de carbohidraţi, 1.5 g de proteine, 0 g de grăsimi şi 5% alcool.

Avantajele cosnumului de bere: reduce infecţiile tractului respirator

Un studiu realizat de către Johanes Scherr, profesor la Universitatea Tehnica din Munich, (Departamentul de Preventie si Medicina Sportiva) si prezentat in premiera in cadrul Simpozionului International Beer&Health, care a avut loc in septembrie la Bruxelles, a demonstrat ca un consum de bere fara alcool poate avea efecte antiinflamatorii si poate reduce infectiile tractului respirator superior.

Desfasurat in 2014, pe parcursul a 15 saptamani, studiul a evidentiat ca polifenolii care se regasesc in mod natural in berea fara alcool pot avea proprietati anti-oxidante, anti-patologice si anti-inflamatorii, ceea ce poate reduce incidenta bolilor tractului respirator superior. Cercetarea germana a mai relevat faptul ca polifenolii din berea fara alcool pot imbunatati recuperarea celulelor musculare cardiace dupa un efort intensiv si prelungit.

Aceste descoperiri sunt valoroase pentru sportivi si persoane care depun un efort fizic sustinut, deoarece in urma unei activitati intense si prelungite pot rezulta cresteri ale biomarker-ilor care semnaleaza o activitate inflamatorie, disfunctii ale sistemului imunitar, cat si un nivel ridicat de risc in ceea ce priveste infectiile, in special cele ale tractului respirator superior.

Studiul de fata demonstreaza posibilele efecte benefice ale consumului de bere fara alcool, pentru inima si tractul respirator. Polifenolii care se regasesc in mod natural in alimente precum fructele si legumele sau in bauturi precum berea fara alcool au intr-adevar o influenţă pozitivă asupra organismului uman. Astfel, berea fara alcool este o bautura-aliment bine venita pentru cei care depun mult efort fizic, nu doar prin efectul de hidratare a organismului, dar şi prin aportul de polifenoli., a declarat Corina Zugravu.

Cercetătorii din întreaga lume sunt implicaţi în studii care demonstrează beneficii ale consumului moderat de bere în arii importante precum sănătatea inimii, a sistemului osos şi chiar în cazul unor boli precum Alzheimer. Există însă şi beneficii mai puţin cunoscute ale consumului moderat de bere, dar la fel de interesante şi importante. Acestea merită întreaga noastră atenţie şi nu fac decât să îmbogăţească lista de motive pentru care un consum moderat de bere poate face parte cu succes dintr-o dietă sănătoasă, completează medicul.

Avantajele consumului de bere: îmbunătăţeşte memoria şi atenţia

Un studiu realizat în România demonstrează că un consum moderat de bere poate favoriza procesele de memorare, asigurând încorporarea datelor recente în memoria pe termen lung. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că un consum moderat de bere în rândul persoanelor active amplifică impactul amintirilor autobiografice plăcute asupra creierului.

Mai mult, cercetările evidenţiază faptul că un consum moderat de bere permite o creştere a utilizării dinamice a tuturor resurselor de atenţie ale sistemului nervos central. Astfel, persoanele care au consumat o cantitate moderată de bere au prezentat o alocare de 2 ori mai puternică a resurselor ce ţin de atenţie.

Avantajele consumului de bere: reduce riscul de cataractă

Un consum moderat de bere poate avea, datorită conţinutului de antioxidanţi datorat hameiului, efectul surprinzător de a reduce riscul apariţiei cataractei.

Studii internaţionale au arătat că în rândul persoanelor care au consumat cantităţi moderate de bere, s-au înregistrat cu până la 50% mai puţine cazuri de cataractă.

Avantajele consumului de bere: remediu pentru insomnie

Datorită hameiului 100% natural folosit la fabricarea ei, consumul moderat de bere poate contribui la atenuarea episoadelor de insomnie.

Pe lângă conţinutul său de antioxidanţi, hameiul eliberează şi o substanţă numită carbonil dimetilvinil, cunoscută pentru efectul sedativ şi de relaxare.

Astfel, în combinaţie cu alte componente ale berii, precum vitamina B2 şi acidul nicotinic, hameiul ajută la o instalare mai rapidă a stării de somnolenţă.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: avantajele consumului de bere  berea  pietrele la rinichi  osteoporoza  vitamine  antioxidanti