Atentie la simptomele perimenopauzei! Iata cum poti sa le recunosti

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru perimenopauza

In Romania, varsta medie de instalare a menopauzei este de 48 de ani, acesta fiind un proces natural pe care fiecare femeie il experimenteaza, la incetarea perioadei fertile. Trebuie retinut ca menopauza, momentul instalarii menopauzei, nu apare brusc, fiind precedat de premenopauza, o perioada ce dureaza intre 1 - 2 ani si este urmat de postmenopauza, perioada care continua pana la finalul vietii. Intreg acest proces poarta numele de perimenopauza si implica numeroase procese si transformari care au loc in organism din cauza modificarii nivelurilor de hormoni, in special ale celor de estrogen si progesteron. 

„In timpul premenopauzei, functia ovariana si productia de estrogen incep sa devina haotice (nivelul de estrogen incepe sa scada) si, prin urmare, perioada de instalare a menopauzei devine de neocolit. Multe femei pot intra la menopauza inainte de varsta de 40 si ceva de ani, insa in aceste cazuri, este vorba despre o menopauza timpurie, care se poate cauza fie factorilor genetici, fie unor dereglari autoimune.

Iata care sunt cele mai frecvente semne si simptome ale perimenopauzei:

Schimbari si tulburari ale ciclului menstrual.

Ca prim simptom al inceperii tranzitiei catre menopauza, ciclurile menstruale isi schimba frecventa si devin neregulate. De asemenea, abundenta menstrelor variaza, in unele luni vor fi mai abundente, iar in cele finale, vor deveni din ce in ce mai moderate.

Bufeuri si transpiratii nocturne.

Numite stiintific tulburari vasomotorii, bufeurile si transpiratiile nocturne sunt printre cele mai suparatoare, dar si cel mai frecvent intalnite simptome ale menopauzei. Termenul de bufeuri este asociat cu inrosirea unor suprafete mari de piele, cauzata, la randul ei, de o crestere brusca a temperaturii corpului. In timpul unui astfel de bufeu, vasele se dilata pentru a putea permite sangelui sa ajunga cat mai aproape de suprafata pielii, inima pompeaza mai repede, pentru ca sangele sa poata circula mai repede catre suprafata, pentru a se racori. Pe masura ce sangele „se grabeste” sa „iasa”, apare roseata pe fata, gat si piept, in cele mai multe cazuri.

Insomnie.

Multe femei incep sa aiba probleme cu odihna in timpul noptii. Bufeurile pot aparea si noaptea si sunt insotite, de regula, de transpiratii nocturne reci, generatoare de disconfort. Agitatia si bufeurile sunt responsabile pentru somnul nelinistit, uneori chiar pentru lipsa totala a acestuia intreaga noapte.

Fluctuatii de greutate.

Nu exista o legatura directa intre menopauza si fluctuatiile de greutate. Scaderea nivelului productiei de estrogen are, insa, efecte indirecte asupra fluctuatiilor de greutate. Lipsa somnului, scaderea nivelului de serotonina (hormonul fericirii) si starile specifice instalarii menopauzei modifica stilul de viata al femeilor si le poate determina sa-si gaseasca „alinarea” in mancare.

Subtierea firului de par si pielea uscata.

Multe femei vor observa in perimenopauza ca pielea lor incepe sa prezinte semne accentuate de imbatranire, cum ar fi ridurile, petele intunecate, uscaciunea, scaderea elasticitatii si, uneori, senzatiile de mancarime, ca urmare a scaderii nivelului de estrogen (care are, printre altele, un rol important in mentinerea sanatatii pielii).

Modificari ale dispozitiei.

Transformarile fizice sunt, adesea, insotite de labilitate psihica. Cele mai neplacute manifestari pot include senzatia continua de oboseala, iritabilitate crescuta, schimbari bruste de dispozitie, anxietate si, in situatiile cele mai grave, stari depresive. S-a dovedit ca femeile aflate in perimenopauza au un nivel crescut de MAO-A, enzima care descompune serotonina, noradrenalina si dopamina (toate trei, substante corelate cu echilibrul psihic si starea de bine) si este legata de tulburarea depresiva majora si depresia postpartum.

Palpitatii ale inimii.

Acest lucru este cauzat de modificari ale vaselor de sange, ale inimii si sistemului nervos vegetativ. Palpitatiile pot sa apara in timpul bufeurilor sau pot fi asociate cu stari de anxietate, spasme musculare si dureri de cap.

Migrene si dureri de cap frecvente.

Reducerea fluxului sangvin, lipsa de somn, anxietatea si alte probleme pot contribui la dureri de cap frecvente. In perimenopauza, femeile sufera frecvent de astfel de migrene, care isi modifica intensitatea in functie de simptomele prin care trec, de la caz la caz.

Risc mai mare de aparitie a afectiunilor si complicatiilor.

Studiile arata ca, dupa instalarea menopauzei, creste riscul ca unele femei sa dezvolte afectiuni ale inimii sau osteoporoza. Acest lucru este cauzat de scaderea nivelului de estrogen, hormonul responsabil de mentinerea sanatatii a vaselor de sange si a densitatii osose.

Sursa:   www.stiri.com.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: atentie la simptomele perimenopauzei! iata cum poti sa le recunosti