Atentie la alimentele care-ti "mananca" din calciu! Ce boli risti?

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 25, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente care consuma calciul din organism

Probabil ai auzit si tu ca nessul sau cafeaua "mananca" din calciu, dar nu stii daca sa crezi sau nu asa ceva. Realitatea este ca exista alimente, ingrediente, dar si medicamente care micsoreaza absorbtia de calciu din organism sau care antreneaza eliminarea acestuia.

Dar sa o luam cu inceputul. Calciul este mineralul cel mai raspandit in organismul uman, intrand in compozitia oaselor si dintilor in proportie de 99%, restul de 1% gasindu-se sub forma de calciu liber ionizabil in fluidele corpului.

In afara formarii oaselor si a dintilor, calciul intervine in functionarea sistemului nervos, contractarea muschilor, coagularea sangelui si buna functionare a inimii. Este important in metabolismul proteinelor, lipidelor, glucidelor si intr-o serie de mecanisme de eliberare si activare enzimatica, explica pentru ziare.com nutritionistul Camelia Olteanu.

Printre alimentele, bauturile sau medicamentele incriminate pentru pierderea calciului se afla:

- Cafeaua: consumatorii de cafea au observant efectul diuretic al acesteia, efect ce favorizeaza excretia calciului in defavoarea absorbtiei. Se pare ca la fiecare ceasca de cafea pierdem 6 mg de calciu, ceea ce nu ar fi o nenorocire, avand in vedere faptul ca necesarul zilnic pentru adulti este de 1000 mg, pentru femeile insarcinate si tineri 1200 mg/zi, iar pentru varstnici 1500 mg/zi. Nu se recomanda depasirea a 2500 mg/zi decat la recomandarea medicului. Folosirea ocazionala si in doze mici de cofeina nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Din pacate, cafeaua duce la dependenta si, in cantitati mari, suprastimuleaza sistemul nervos, tulburand somnul si conducand la anxietate, depresie, iritabilitate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: atentie la alimentele care-ti "mananca" din calciu! ce boli risti?