Asudoterapia - practica cunoscuta inca din antichitate

Posted by Alin Marinescu on Thursday, March 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Apa a fost din cele mai vechi timpuri agent terapeutic. Mitologia greaca este impresionanta din acest punct de vedere, datorita multitudinilor de zeitati ale apei. Zeii apei sunt prezenti in toate mitologiile lumii, demonstrand rolul urias pe care-l are apa in ceea ce priveste aparitia si mentinerea vietii pe pamant. In linii mari, aceasta simbolistica poate fi redusa la trei trasaturi dominante: apa ca sursa de viata si sanatate, apa ca mijloc fizic de purificare si regenerare si apa ca remediu si agent terapeutic.


Traditionalele bai cu aburi, ca si traditionalele saune, sunt forme ale hidroterapiei hipertermice. Originea lor este indepartata, insa se pare caele provin din experienta popoarelor din Orient. Baile cu aburi nu au numai proprietati igienice ci si unele estetice, sanogenetice si chiar psihice. Romanii antici erau mari amatori de bai cu aburi: dupa ce-si lasau vesmintele in vestiarul numit apodyterium, intrau intr-o incapere rece denumita frigidarium, apoi treceau intr-o incapere prevazuta cu apa incropita – tepidarium – unde organismul beneficia de efectele caldurii umede, iar apoi ajungeau in incaperea numita caldarium unde faceau baia cu aburi propriu-zisa, care punea organsimul in stare de maxima sudatie. Cresterea secretiei sudoripare pe calea bailor cu aburi si a saunei contribuie la eliminarea in mari cantitati a produsilor metabolici de dezasimilare. Pielea se comporta in acest caz ca o prelungire excretorie a rinichilor. Consecinta imediata este scaderea hidremiei, respectiv a continutului apos al organismului. Porii pielii isi amplifica functiile ca urmare a degajariil lor de impuritatile fiziologice car ele acopera.

Conditiile necesare urmarii unui tratament asudoterapeutic:

Conditii de buna sanatate – inainte de a se integra in practica bailor cu aburi sau a saunei, este necesara efectuarea unui control medical in prealabil.
Conditii bune de adaptare a organismului: atat baile cu aburi cat si sauna necesita o adaptare prealabila.
Conditii bune de ritmicitate: pacientul trebuie sa respecte un anumit grafic orar.
Baile cu aburi si sauna, asudoterapia in general, consolideaza organismul si imbunatateste sanatatea. Totusi aceasta terapie este contraindicata cardiacilor, hipertensivilor cu valori tensionale mari, pulmonarilor cronici, celor debili, celor suferinzi de boli psihice, celor suferinzi de insuficiente renale, hepatice si celor suferinzi de diverse afectiuni ale pielii. Nu se vor face aceste tratamente in conditii de foame sau stomac supraincarcat si evident  nu sub influenta bauturilor alcoolice.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: asudoterapia - practica cunoscuta inca din antichitate