Aspirina reduce riscul de cancer. In ce tipuri de cancer este eficienta

Posted by Alin Marinescu on Thursday, April 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aspirina

O aspirina pe zi poate tine doctorul departe, dar, totodata, poate reduce si riscul de a muri din cauza diverselor tipuri de cancer, potrivit unui studiu care a urmarit efectele utilizarii regulate a acidului acetilsalicilic.

Cercetarea, citata de cnn.com, a fost dezvoltata  de Yin Cao, instructor la Centrul de Medicina Translationala de la Massachusetts General Hospital, in colaborare cu Facultatea de Medicina a Universitatatii Harvard. Cao a studiat datele a peste 86.000 de femei care au luat parte la un program national de sanatate intre anii 1980 si 2012, precum si a 43.000 de barbati care de asemenea, au fost parte a unui program intre anii 1986 si 2012, noteaza adevarul.ro. 

Cercetarea a aratat ca, pe durata mentionata, peste 8.200 de femei si 4.600 de barbati au murit de cancer. Riscul de deces, in general, a fost mai mic cu 7% la femeile si cu 11% la barbatii care au luat in mod regulat aspirina, comparativ cu cei care nu au luat. Totodata, s-a observat ca riscul de a muri de cancer a fost cu 7% mai mic la femeile si cu 15% mai mic la barbatii care luau acid acetilsalicilic in mod obisnuit, comparativ cu cei care nu luau regulat. Cele mai stranse legaturi s-au putut face cu cancerul colorectal. Astfel, s-a calculat ca in acest tip de cancer aspirina reduce riscul cu 31% la femei si cu 30% la barbati, fapt care confirma rezultatele unui alt studiu facut pe aceasta tema. Totodata, se pare ca scade cu 11% si riscul de a face cancer de san la femei si cu 23% la barbati, in privinta cancerului de prostata. 

Riscul barbatilor de a deceda din pricina cancerului pulmonar a fost considerat si el mai mic, potrivit aceleiasi surse. ā€žEvidentele arata ca aspirina are efecte de diminuare a riscului in diverse tipuri de cancer asa cum diminueaza si riscul de boli cardiovasculareā€œ, a spus Cao. Specialistul a adaugat ca, ar fi bine ca pacientii care au avut cancer sa discute cu medicul lor curant despre oportunitatea de a lua aspirina. Nu toata lumea poate lua aspirina, atentioneaza expertii.  Acidul acetilsalicilic face rau persoanelor care au risc de ulcer sau de sangerari gastrointestinale. 

Studiile au aratat ca in ambele cazuri creste probabilitatea de a ajunge in situatii nedorite daca se ia o aspirina in fiecare zi. Insa, pentru cele mai multe persoane, beneficiile depasesc riscurile. Cercetarile facute pana acum au aratat ca beneficiile aspirinei ating atat pacientii cu risc cardiovascular, cat si pe cei cu diverse dureri.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aspirina reduce riscul de cancer. in ce tipuri de cancer este eficienta