Asa trebuie ingrijit parul pentru a ramane sanatos

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 26, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru par ingrijit

Firul de par creste cu aproximativ 0,4 mm pe zi, adica 1-2 cm pe luna. intrucat „comunica" prin radacina cu sistemele circulator si cel nervos, cresterea si sanatatea lui este influentata de dieta, hormoni, medicamente si de produse destinate ingrijirii. Sampoanele curata parul si scalpul, indeparteaza murdaria, sebumul, transpiratia, celulele moarte si produsele precum fixativul, gelul, spuma etc. Un sampon bun nu este neaparat acela care face spuma multa, ci acela care nu irita ochii, pielea si mucoasele, nu incalceste parul si se limpezeste cu usurinta. Exista sampoane pentru igiena (sampoane de baza): pentru par normal (secretie moderata de sebum, fir de par gros), pentru par gras, pentru par uscat si pentru par deteriorat (care a fost tratat chimic sau a fost decolorat, vopsit, ondulat permanent sau degradat prin curatire excesiva sau folosirea indelungata a ondulatoarelor si a placii).

De doua ori pe saptamana
De asemenea, exista sampoane pentru spalari frecvente, pentru copii (Ph apropiat de cel neutru) si sampoane speciale (contin agenti activi care combat seboreea, matreata sau uscarea pielii). Un astfel de produs poate fi folosit atata timp cat este eficient. in momentul in care observati ca parul incepe sa se usuce/ ingrase, ori daca apare matreata, schimbati samponul. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte sa va udati parul pentru spalare este sa-l pieptanati, pentru ca astfel se poate curata mai usor. „samponul se aplica intotdeauna in palma, o cantitate nu foate mare, ne frecam mainile si apoi aplicam pe scalp, nu pe capetele firelor, altfel riscam sa uscam si sa fragilizam firele de par. De regula, este nevoie sa ne spalam de doua ori: prima samponare indeparteaza sebumul si impuritatile, a doua trateaza firul", explica dr. Oana Clatici, medic dermato-venerolog.

Se lasa samponul cateva minute pe pielea capului si se maseaza usor scalpul, de la crestet spre ceafa, folosind buricele degetelor, nu unghiile. Nu opariti parul, crezand ca astfel il veti degresa mai bine. Folositi apa calduta, clatiti bine, iar pentru stralucire, in cazul parului gras, clatirea se poate face in apa in care s-a turnat putin otet de mere. „Recomandat este sa ne spalam de doua-trei ori pe saptamana pe cap, nu zilnic, cu un sampon adecvat. Spalarea zilnica poate stimula productia de sebum si astfel intrati intr-un cerc vicios: desi va spalati parul des, se ingrasa repede sau aveti matreata", atentioneaza medicul.

Daca aveti parul foarte gras, este bine sa mergeti la un dermatolog, care, dupa ce exclude alte afectiuni, recomanda un sampon special.

Fara schimbari radicale
Balsamurile nu sunt un moft. Ele completeaza efectele samponului si faciliteaza descurcarea parului. Se aplica pe parul ud, se lasa cateva minute si se clateste. in general, nu exista produs bun care sa aiba doua functii: si sampon, si balsam. De aceea, alegeti-le separat. Uscati-va parul natural, fara feohn sau placa, pentru ca temperaturile ridicate distrug celulele din cuticula firului.

Folositi un prosop gros, pana se absoarbe apa, dar nu „zbiciti" parul. „Nu exagerati cu vopsirea lui, nu faceti schimbari radicale de culoare si nu va faceti permanent la scurt timp dupa ce v-ati vopsit, pentru ca parul sigur se va degrada. Alegeti vopsele fara amoniac", recomanda dermatologul Clatici.

sursa:doctorulzilei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: asa trebuie ingrijit parul pentru a ramane sanatos