Arsurile solare tripleaza riscul de melanom

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 28, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Fotoprotectia este importanta la orice varsta, insa avand in vedere faptul ca arsurile solare suferite in copilarie pot creste riscul de aparitie a cancerului de piele in perioada adulta, subiectul protectiei solare la copii este foarte important. Doctorul Alina Suru, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, a explicat pentru ziare.com care sunt masurile de preventie care trebuie luate pentru a evita probleme ale pielii la cei mici.

Exista doua tipuri principale de raze UV care ne afecteaza pielea si ambele tipuri pot cauza cancer de piele. Primele dintre ele, razele UVB, sunt responsabile pentru majoritatea arsurilor solare, in vreme ce razele UVA patrund adanc in piele, imbatranesc pielea, dar contribuie mult mai putin la arsurile solare. Un al treilea tip de raze UV, UVC, sunt complet blocate de stratul de ozon si nu ating suprafata pamantului.

Aparitia arsurilor solare reprezinta un semn clar ca ADN-ul din celulele pielii a fost deteriorat de prea multa radiatie UV si, din pacate, daca ele apar fie si o data la doi ani, riscul de melanom se tripleaza. Fotoprotectia este necesara pe tot timpul anului, indiferent de anotimp - chiar si in zilele mai racoroase, cu cerul acoperit de nori, nu trebuie trecut cu vederea acest pas. Razele ultraviolete, si nu caldura, deterioreaza pielea; razele UV nu se simt. Norii filtreaza in oarecare masura razele UV, dar nu le blocheaza.

Pe langa aplicarea de creme cu factor de protectie, care ar trebui utilizate in mod curent, nu doar in vacante, si mijloacele "fizice" sunt importante: umbrelele UV, tesaturile speciale, palariile cu boruri mai largi, ochelarii cu protectie UV. Sunt recomandate hainele comode, mai largi, din tesaturi dense sau hainele cu protectie UV - tot mai accesibile in ultima vreme. Sapca, din cauza ca lasa urechile si tegumentul gatului neprotejate, este recomandat a fi inlocuita cu o palarie cu boruri generoase.

Crema de protectie solara trebuie aplicata si in cazul copiilor cu 15-30 minute inainte de expunere si reaplicata de-a lungul zilei in special daca cel mic intra in apa si transpira. Acest lucru este valabil si pentru produsele rezistente la apa. Nu trebuie uitate zone precum nasul, urechile, buzele. Chiar si utilizand aceste mijloace, copii nu trebuie sa fie expusi in orele critice, 11-16.

Skin Cancer Foundation din Marea Britanie recomanda ca sugarii cu varsta sub 6 luni sa fie expusi limitat la soare. Pielea lor este prea sensibila pentru protectia solara. Pielea unui copil poseda putina melanina, pigmentul care da culoarea pielii, parului si ochilor si ofera o protectie solara. De aceea, bebelusii sunt in mod special sensibili la efectele daunatoare ale soarelui. Se recomanda ca acestia sa fie plimbati devreme dimineata devreme, inainte de ora 10 sau dupa ora 17 intr-un carucior cu un capac de protectie impotriva soarelui.

In cazul bebelusilor peste 6 luni se poate utiliza protectia solara respectand recomandarile producatorului referitoare la varsta de la care se poate aplica produsul. Nu toate sunt la fel. Factorul minim de protectie care trebuie aplicat este de 15+, majoritatea dermatologilor si parintilor optand pentru 30+.

Asadar, protejarea copiilor de soare necesita putina consideratie si efort, masurile de protectie fiind aproximativ similare cu cele recomandate chiar si adultilor. Este importanta, desigur, educarea tuturor celor implicati in cresterea celui mic (bunici, bona), pentru a evita orice risc.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: arsurile solare tripleaza riscul de melanom