Aportul de acid folic din organism previne posibile malformatii ale fatului

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru femeie insarcinata

Pentru a da naștere unui copil sănătos, viitoarea mămică trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, atât înainte de a rămâne însărcinată, cât, mai ales, în timpul sarcinii. Aportul de acid folic din organism joacă un rol important în dezvoltarea normală a fătului.
Acidul folic este o vitamină - B9, care, luată cu regularitate înainte și în timpul sarcinii,  ajută la prevenirea defectelor de tub neural - cele mai comune fiind defectele congenitale majore ale creierului copilului (cunoscute sub numele de anencefalie) și ale coloanei vertebrale (spina bifida). Anencefalia este o malformație necompatibilă cu viața, care presupune că părți ale creierului și ale craniului nu se dezvoltă corect. Spina bifida este o afecțiune în care un arc vertebral este incomplet, ceea ce poate duce la unele dizabilități fizice severe. 
Dacă ai fost anterior gravidă cu un copil cu defect de tub neural, este posibil ca medicul care îți urmărește sarcina să îți recomande o doză mai mare de acid folic, până la 4000 mcg pe zi. Ai grijă ca doctorul să știe bine istoricul medical și programează o vizită la el înainte de a încerca să rămâi gravidă. 
Femeilor aflate la prima sarcină cu gemeni este posibil ca specialistul să le recomande o doză de 1000 mcg de acid folic pe zi. Cele care au diabet zaharat sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă un copil cu defecte congenitale. 

Viața fătului depinde de această vitamină
În a treia săptămână de gravisarcinăditate, perioadă numită gastrulație, celulele specializate din partea dorsală a fătuluiîncep să fuzioneze, alcătuind tubul neural. În cazul în care regiunea anatomică nu se formează complet, apar defectele de tub neural.
„Sistemul nervos al viitorului bebeluș se formează în primele 3 luni de viață, din tubul neural, și un nivel optim de acid folic previne malformațiile congenitale ale coloanei vertebrale de tipul spinei bifida sau malformațiile faciale precum buza de iepure sau gura de lup. De asemenea, acidul folic ajută la dezvoltarea celulelor roșii din sânge, prevenind anemia,scade riscul unor boli congenitale de inimă ale bebeluşului şi reduce riscul unei naşteri premature. Mai mult, în timpul sarcinii, deficienţa de acid folic poate duce la complicaţii precum greutate mică la naștere sau chiar avort“, spune dr. Luminița Alexandrescu, medic primar medicină generală.

Este recomandat să iei zilnic acid folic
Fiecare femeie, fie că este sau nu gravidă, fie că se gândește să facă un copil în perioada imediat următoare sau că are în plan să devină mamă abia peste câțiva ani, trebuie să consume acid folic zilnic.
Corpul uman produce continuu celule, pentru sânge, piele, păr, unghii etc., iar pentru ca acest proces să funcționeze așa cum trebuie este nevoie de acid folic. De aceea, majoritatea doctorilor recomandă ca administrarea acestui supliment să fie parte din rutina zilnică.
De altfel, dacă se întâmplă ca femeia să rămână însărcinată neprogramat, riscurile deficitului de acid folic sunt foarte mari pentru făt. De multe ori, problemele apar înainte ca viitoarea mămică să descopere că este însărcinată.
Știați că..
… femeile obeze par a fi mai susceptibile de a avea un copil cu defect de tub neural? În acest caz, cel mai bine este ca viitoarea mămică să discute cu medicul, în perioada preconcepției. De obicei, se recomandă mai mult de 400 mcg de acid folic pe zi.

Vitamina B9 se găsește în multe alimente
Cea mai simplă modalitate de a lua necesarul de acid folic este administrarea de multivitamine. Cele mai multe dintre cele disponibile pe piață conțin doza zilnică recomandată.
Dacă te supără stomacul de la suplimente, ia comprimatele în timpul mesei sau chiar înainte de culcare, întotdeauna cu un pahar plin cu apă. În cazul în care situația este mai delicată de atât, poți obține necesarul și din alimente. De exemplu, acidul folic a fost adăugat la produse alimentare, precum pâine, paste, orez și cereale. 
Verifică eticheta nutrițională de pe ambalajul lor. De asemenea, vitamina B9 se găsește și în fasole, mazăre, linte, portocale, sparanghel, spanac și broccoli.

Cum recunoști carența
Semnele de deficit de acid folic pot fi subtile: diaree, anemie, lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate, precum și slăbiciune, dureri de cap, palpitații și iritabilitate.
Totuși, în cazul în care deficitul este unul ușor, este posibil să nu existe niciun simptom, cu toate că asta poate afecta dezvoltarea timpurie a embrionului.

Sfatul specialistului
Dr. Luminița Alexandrescu, medic primar medicină generală, e-mail:  cmi.dr.luminitaalexandrescu@gmail.com, tel: 0722665988
Nu sunt necesare analize pentru a determina dacă este cazul ca gravida să ia acid folic, dar din analizele uzuale recomandate la începutul sarcinii, medicul poate să își dea seama și dacă gravida are deficit de acid folic. Acesta nu poate fi stocat de către organism de la o zi la alta, de aceea se recomandă administrarea zilnică.
Suplimentele de acid folic sunt printre puținele comprimate farmaceutice pe care femeile însărcinate le pot lua fără grijă. De altfel, acidul folic sau folatul se găsește și în alimente (principalele surse fiind legumele și fructele), în special dacă sunt consumate crude. Dar, din cauza agriculturii intensive, a sărăcirii solului și a poluării cu pesticide, calitățile nutritive ale alimentelor au scăzut, inclusiv conținutul în acid folic.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aportul de acid folic din organism previne posibile malformatii ale fatului