Antidepresivele cresc riscul obezitatii cu pana la 30%

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Antidepresivele utilizate la scara larga pot contribui la extinderea obezitatii in cazul natiunilor dezvoltate, potrivit unui studiu recent, in care se arata ca oamenii care utilizeaza acest tip de medicamente pentru o perioada lunga de timp prezinta un risc cu 21% mai mare de a acumula tesut adipos.

Studiul cercetatorilor de la King's College din Londra, citat de The Indepedent, arata ca riscul creste dupa 2 - 3 ani de utilizare continua a antidepresivelor. Dupa aceasta perioada, riscul pacientilor catalogati drept avand o greutate normala de a deveni supraponderali sau obezi creste cu 29 de procente. 

Aceste cifre trebuie privite in contextul in care incidenta obezitatii creste la nivel global. Martin Gulliford, coautor al studiului, face un apel catre specialistii din sanatate sa considere medicatia o ultima solutie pentru tratamentul formelor usoare de depresie, in cazul carora se poate interveni si prin simple terapii cognitive si comportamentale. 

Rezultatele au fost publicate in British Medical Journal si au fost obtinute in urma analizelor facute pe baza registrelor medicale a 300.000 de britanici, intre anii 2004 si 2014. S-a facut o corelatie intre indicele de masa corporala si utilizarea de antidepresive intr-o perioada de cel putin un an. 

„Rezultatele noastre arata ca tratamentul antidepresiv creste riscul ca pacientii sa creasca in greutate intr-o perioada de cativa ani. Dintr-o perspectiva medicala, aceste observatii arata nevoia de a exista o relatie intre prescrierea de antidepresive si managerierea sustinuta a greutatii corporale”, arata autorul principal al cercetarii, medicul Rafael Gafoor. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: antidepresivele cresc riscul obezitatii cu pana la 30%