Anemia se va putea depista acasa

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un dispozitiv simplu, usor de folosit acasa, este in lucru pe masa cercetatorilor de la Universitatea de stat din Kansas, SUA. Este destinat depistarii rapide a anemiei, unul dintre cei mai periculosi dusmani ai sanatatii omului contemporan, afectiune fara simptome evidente, dar care, netratata, poate pune chiar viata in pericol.

Anemia este o afectiune mai raspandita decat s-ar putea crede. Inamic ascuns al sanatatii, este in centrul preocuparilor multor specialisti din intreaga lume. Si pentru ca multi oameni ajung la medic atunci cand este foarte tarziu, doi specialisti de la Universitatea din Kansas au decis sa creeze un dispozitiv simplu, cu ajutorul caruia anemia sa poata fi depistata in faza incipienta. Este vorba despre studenta masteranda in inginerie biologica Kim Plevniak si asistentul universitar Mei He, care au pornit de la principiul ca identificarea unei afectiuni a sangelui, asa cum este anemia, „poate fi la fel de simpla ca trecerea unei mostre de sange pe suprafata unui smartphone”, arata sciencedaily.com.

Dupa cum se cunoaste, exista o serie de astfel de dispozitive care depisteaza rapid unele modificari ale starii organismului, de la nivelul de zahar in sange la prezenta unei sarcini. Ca urmare, si pentru anemie se pregateste un astfel de dispozitiv, directionat cu precadere persoanelor cu acces mai greu la sistemul de sanatate, mai exact cele din statele mai slab dezvoltate. Dar in mod cert va fi de mare ajutor tuturor, intrucat va depista precoce aceasta afectiune care este prezenta la circa doua miliarde de persoane in intreaga lume, preponderent la copii prescolari si la femei insarcinate.

Dispozitivul este creat cu ajutorul unei imprimante 3D care creeaza folii de plastic cu microfluide, ce se pot atasa telefoanelor mobile inteligente. Utilizatorul nu trebuie decat sa aplice o picatura de sange pe una dintre folii, care functioneaza ca un test ale carui rezultate sunt bazate pe culori. Rezultatul vine in mai putin de 60 de secunde si poate fi citit pe smartphone. „Anemia este o afectiune foarte prezenta in statele mai slab dezvoltate, chiar daca se poate trata cu vitamine si poate fi prevenita printr-o dieta adecvata. Deseori, cetatenii din aceste state au mai usor acces la un telefon mobil inteligent decat la medici si profesionisti in domeniul sanitar”, explica Plevniak, care a primit recent aprobarea de a incepe testarea noului dispozitiv.

Analizele care se impun in cazul in care cineva este suspect de anemie sunt testele de sange. Analiza completa a compozitiei sangelui este cea mai in masura sa furnizeze informatii privitoare la natura anemiei si la cauzele ce au determinat-o

Anemia este in principal un semn al unei boli. De cele mai multe ori, este considerata de medici fie cronica, fie acuta. Cea cronica survine dupa un timp relativ lung, in vreme ce anemia acuta se declanseaza brusc. Afectiunea apare atat la tineri, cat si varstnici, insa cei cu varsta avansata tind sa fie mai des afectati. In SUA, datele arata ca un procent de 10% din populatie sufera de anemie. Cifrele cresc in cazul statelor mai putin dezvoltate. sursa: taifasuri.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: anemia se va putea depista acasa