Alimentul pe care il consumam des si care contine mai mult zahar decat cola

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Iaurtul, chiar si ce organic, este plin de zahar, potrivit unui studiu citat de bbc.com. Marea Britanie a pus la punct un program national de reducere a consumului de zahar si spera ca, pana in 2020, sa obtina rezultate notabile. Multe iaurturi care se afla la vanzare sunt pline de zahar, iar populatia n-ar trebuie sa se legene in iluzia ca opteaza pentru produse sanatoase, este avertismentul cercetatorilor. Concluzia  lor vine dupa ce au analizat circa 900 de iaurturi aflate la raft in Marea Britanie.  

Cercetatorii de la Universitatea Leeds au ajuns la concluzia ca iaurtul, chiar si cel organic, contine mai mult zahar la suta de grame decat cola. Doar cel grecesc poate fi clasificat ca avand un continut mai mic de zahar. Studiul a fost publicat in BMJ Open vine in sprijinul eforturilor facute de autoritati de a incuraja productia de alimente cu mai putin zahar in vederea unui consum mai mic in randul populatiei. Iaurtul a fost identificat ca unul dintre produsele la care autoritatile de sanatate britanice doresc sa inregistreze progrese in acest sens, noteaza adevarul.ro. 

Cercetarea vine la scurta vreme dupa ce autoritatile au lansat Programul national de reducere a consumului de zahar. Fara ca acest lucru sa fie o surpriza, iaurtul desert contine cel mai mult zahar - 16,4 grame la suta de grame de produs, potrivit aceleiasi surse. Categoria mai include si alte produse care nu contin iaurt de tipul cremelor de ciocolata si de caramel. Al doilea tip de iaurt cel mai bogat in zahar a fost identificat ca fiind cel organic – 13,1 grame la suta. Iaurturile pentru copii contin, de regula, 10,8 grame la suta, adica mai mult de doua cuburi de zahar, mai arata sursa citata. 

Prin comparatie, o cola tipica are 9 grame de zahar. Autoritatile sanitare nationale au recomandat ca copiii de 6 ani sa consume maximum 19 grame de zahar, sau cinci cuburi pe zi, iar cei de 10 ani, maximum 24 de grame. Pentru a fi considerat ca avand putin zahar, un produs nu trebuie sa depaseasca 5 grame la suta. Doar 9% din produse au fost identificate ca respectand acest prag. 

Cat zahar este continut in sortimentele de iaurt (%): Desert - 16,4 grame, Organic -  13,1 grame, Cu arome – 12 grame, Cu fructe – 11,9 grame, Pentru copii – 10,8 grame, Obisnuit – 9,2 grame, Bauturi – 9,1 grame, Natural sau grecesc – 5 grame

Autoritatile britanice doresc ca, pana in 2020, consumul de zahar sa fie redus cu 20%. Deja primii pasi in acest sens au fost facuti si rezultatele se vad, potrivit dr.  Alison Tedstone, directorul Programului. Potrivit dr. Bernadette Moore, conducatorul studiului, a declarat ca populatia, inclusiv parintii, ar trebui sa fie surprinsi de cat de mult zahar exista in iaurt. „Sfatul meu este de a cumpara iaurt natural pe care sa-l mixeze fiecare acasa cu fructele preferate“. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimentul pe care il consumam des si care contine mai mult zahar decat cola