Imagini pentru ficat uman

Daca vrei sa-ti pastrezi ficatul sanatos, evita alimentele grase si nu consuma mai mult de un pahar de vin pe zi! Desi se poate regenera rapid, o alimentatie necorespunzatoare sau anumite excese dauneaza functionarii lui in parametrii normali, noteaza gandul.info.

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, iar una dintre multiplele sale functii este de a transforma nutrientii in resurse de energie. Mai mult, ficatul are si un rol important in detoxifiere, curatarea sangelui de toxine, metale grele, virusi, paraziti etc. Alcoolul este unul dintre factorii care dauneaza metabolismului ficatului. Cu toate astea, zaharul rafinat este considerat mai nociv pentru ficat decat alcoolul (ficatul sintetizeaza mai greu o bautura carbogazoasa decat o bere).

De asemenea, grasimile trans - cele utilizate in industria alimentara pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs (pe eticheta produsului scrie "hidrogenat", "trans" si "partial hidrogenat") - pot favoriza aparitia unor dezechilibre ale metabolismului hepatic daca sunt consumate pe termen lung. In plus, functiile hepatice mai pot fi afectate de fumat, stres si lipsa odihnei.

sursa: sanatate.bzi.ro