Alimentele-droguri care te fac sa mananci mai mult in loc sa te saturi

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Alimentele-droguri care te fac sa mananci mai mult in loc sa te saturi

Tentatia alimentelor nesanatoase din comert poate fi extrem de mare, mai ales ca, probabil, nu intotdeuna avem la dispozitie cele mai sanatoase alegeri. Cu toate acestea, este necasar sa ne educam din punct de vedere alimentar, pentru o viata mai sanatoasa si pentru a evita acumularea kilogramelor nedorite.

Gustari sarate 

Cand vine vorba de gustari sarate, cu greu ne oprim dupa o singura portie. Un studiu realizat in cadrul Universitatii din Florida, Statele Unite, a demonstrat ca alimentele sarate pot actiona precum o substanta care produce dependenta, stimuland centrul de recompensa si placere al creierului. Pe langa faptul ca acestea provoaca, de obicei, cresteri in greutate, potrivit conducatorului cercetarii, doctor James  A. Cocores, mancarurile cu continut ridicat de sare provoaca sete, iar bauturile nesanatoase, precum sucuri cu sau fara acid, foarte dulci, sau alcool, sunt primele la care suntem tentati sa apelam.

Recomandat este sa evitam consumul acestor alimente, potrivit specialistilor citati de publicatia „Huffington Post”. „Daca mancati, totusi, produse cu multa sare, asociati-le cu produse bogate in proteine, care domolesc pofta de alimente sarate, si alegeti o bautura sanatoasa”, spune Bonnie Taub-Dix, autoarea cartii „Read It Before You Eat It” (n.r. Citeste inainte sa mananci), potrivit adevarul.ro.  

Indulcitori artificiali

Dupa reanalizarea mai multor studii despre indulcitori, oamenii de stiinta de la Universtatea Yale, Statele Unite, au ajuns la concluzia ca gustul dulce, fie ca este oferit de zahar, fie de indulcitori artificiali, creste apetitul. Cu toate acestea, indulcitorii naturali sunt perceputi ca o recompensa de creier, pe cand cei artificiali nu. De aceea, atunci cand consumam indulcitori artificiali, foamea noastra nu este satisfacuta.  Desi sunt mai satiosi, acest lucru nu inseamna ca indulcitorii naturali sunt mai sanatosi. Totusi, in loc de zahar, recomandat este sa folositi sirop de agave sau stevie. 

Monoglutamat de sodiu (MSG)

Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimentar care se gaseste adesea in snitelele de pui, carnea procesata, conservele de supa si asa mai departe. Potrivit unui studiu publicat in revista „Obesity”, MSG-ul este asociat cu un risc ridicat de crestere in greutate.  Administratia Produselor Alimentare si Medicamentoase din SUA recomanda sa evitam monoglutamatul de sodiu. Acesta ar putea fi listat ca ingredient si sub alte denumiri, printre care proteina hidrolizata, drojdie autolizata, extract de drojdie si acid glutamic.

Paine alba si paste fainoase

Prin rafinare, faina pierde din nutrienti, motiv pentru care trebuie sa mancam mai mult pentru a ne simti satui. Painea alba si pastele fainoase au un indice glicemic mare, acest lucru insemnand ca sunt digerate rapid si transformate in zahar, corpul producand, astfel, o cantitate mare de insulina.   

Recomandat este consumul de cereale integrale, bogate in fibre si nutrienti. Daca nu vreti, totusi, sa renuntati la painea alba si la pastele fainoase, combinati-le cu alimente proteice, precum branza, carne de pasare sau fasole.

Alcool

Bauturile alcoolice contin foarte multe calorii. In plus, lipsa inhibitiilor provocata de consumul de alcool ne-ar putea determina sa mancam mai mult decat am planuit. Incercati sa diluati vinul cu apa minerala. 

Mancaruri procesate

Prajiturile, chipsurile, pizza, ciocolata au un continut glicemic mare, care stimuleaza pofta de mancare, in special consumul de alimente bogate in zahar si grasimi. In plus, hrana procesata pare ca stimuleaza mult mai intens centrul de recompense din creier decat mancarurile naturale, precum morcovii sau nucile.

Recomandat este ca oamenii sa invete sa identifice mancarurile mai putin procesate sau chiar neprocesate, dar pe gustul lor. De exemplu, iaurt grecesc, morcovi sau hummus. De asemenea, acestia ar trebui sa identifice factorii declansatori ai senzatiei de foame, care pot fi externe (anumite perioade ale zilei, faptul ca trec pe langa o patiserie in drum spre munca etc,) sau interne (plictiseala, tristete, fericire, angoasa etc.), si sa incerce sa le minimalizeze efectele negative. 

Sucuri

Sucurile contin o cantitate mare de zahar, motiv pentru care glicemia creste brusc iar atunci cand scade, suntem mai infometati decat ar trebui. In loc de sucuri puteti consuma fructe, care au nutrienti, fibre si sunt mul mai satioase.   „In loc sa consumati toate aceste alimente pe rand, ati putea adopta o combinatie de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase, care va vor mentine satui o perioada mai lunga de timp. De asemenea, este foarte important sa nu sariti peste mese. Daca va va fi foame, va va fi mult mai greu sa refuzati alimente nesanatoase, daca doar asta aveti la indemana”, spune Bonnie Taub-Dix.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimentele-droguri care te fac sa mananci mai mult in loc sa te saturi