Alimente utile pentru prevenirea pierderii auzului

Posted by admin. on Saturday, December 6, 2014 Under: Stiri din Sanatate

O lipsa de substante nutritive poate provoca daune sau poate duce la pierderea partiala sau totala a auzului. Daca doriti sa pastrati auzul intact pentru mai mult timp, iata care sunt cele mai importante elemente necesare pentru sanatatea sa.

Potasiu

Potasiul ajuta la mentinerea nivelurilor normale de lichid din sange si țesuturi. Acest lucru este crucial pentru auz, deoarece lichidul din urechea interna este sustinuta in mare masura de nivelul special de potasiu.
Surse de potasiu: cartofi, spanac, rosii, stafide, caise, banane, pepeni, portocale, iaurt.

Acid folic

Acidul folic este deosebit de necesar organismului in producerea de noi celule. Este de asemenea important pentru a imbunatati circulatia. O buna circulatie asigura ca firele de par microscopice ale urechii interne vor fi bine hranite si hidratate.
Surse de acid folic: cereale, ficat, spanac, broccoli, sparanghel, mazare, avocado, salata verde, alune, suc de rosii, oua, capsuni, papaya, banane, pepeni.

Magneziu

Magneziul este cel mai bine absorbit de organism in combinatie cu vitamina A, C si E. Impreuna, toate acestea lupta impotriva radicalilor liberi, care, printre altele, afecteaza urechile. Studiile arata ca nivelurile scazute de magneziu in sange provoaca constrictia vaselor de sange din ureche. Acest lucru priveaza organismul de oxigen, cauzand pagube.
Surse de magneziu: banane, mere, cartofi, spanac și broccoli.

Zinc

Zincul stimuleaza direct sistemul imunitar. Acesta previne infectii ale urechii, in special la persoanele in varsta. Zincul promoveaza cresterea celulara si ajuta la vindecarea ranilor mai repede.
Surse de zinc: caju, migdale, alune, fasole, mazare, linte, ciocolata neagra, stridii, carne de vita, carne de porc, de pui.

Mangan

Acest element vital in dieta imbunatateste auzul si provoaca neuronii sa functioneze corect. In plus, promoveaza cresterea celulara si a tesuturilor. Nivelurile scazute de mangan poate duce la tinitus.
Surse de mangan: mere, caise, avocado, fasole, ananas, stafide, telina, galbenus de ou, legume, nuci si seminte.

Vitamina D

Vitamina D este vitala pentru absorbtia calciului din organism, si mai ales a oaselor. Este foarte benefic pentru sanatatea auzului si ajuta la prevenirea pierderii.
Surse de vitamina D: lumina soarelui (organismul se sintetiza cu ajutorul ei), ulei de peste, somon, macrou, ton, ficat, galbenus de ou.

Vitamina B12

Aceasta vitamina imbunatateste ascultarea prin controlul productiei de celule rosii din sange. Reduce producerea de homocisteina, care in multe cazuri este cauza de pierdere a auzului. Vitamina B12 poate preveni apariția de tinitus.
Surse de vitamina B12: produse lactate, oua, carne de vita macra, midii.

Acidul gras omega-3

Acesti acizi grasi sunt foarte importanti pentru bunastarea auzului. Acestia joaca un rol important in relația dintre creier si sistemul auditiv, in special in starea de sanatate a cailor nervoase. Acizii grasi Omega-3 previn inflamatia, care imbunatateste semnificativ schimbul de impulsuri nervoase dintre creier si nervii care inerveaza auditiv.
Surse de omega-3 acizi grasi: creveți, peste, nuci, seminte de in, carne de vita, soia, tofu, conopida.

sursa: bewoman.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente  utile  prevenire  pierdere  auz