Alimente sanatoase care cresc riscul de imbolnavire

Posted by Alin Marinescu on Thursday, June 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Am ajuns sa cumparam tot mai des alimente pe a caror eticheta scrie ”bio” (sanatos), insa multe dintre ele nu ar trebui sa aiba un loc in cosul nostru. A fost demonstrat ca multe dintre ele nu sunt asa de sanatoase pe cat s-ar crede, plus ca pot avea efecte secundare, crescand riscul de imbolnavire. Alimentele sanatoase la care ar trebui sa se renunte sunt:

Iaurtul cu arome. Stim ca iaurtul este foarte sanatos; este sursa bogata de proteine, calciu si probiotice, dupa cum o arata un studiu realizat de Universitatea Harvard, care mai spune ca exista o legatura intre includerea in dieta a iaurtului si slabit. Dar iaurtul care contine diverse arome prezinta si o cantitate mare de zahar, oferindu-le acel gust dulce care poate provoca dependenta. recomandat este sa se manance iaurt simplu, in care poti adauga tu nuci, seminte de canepa si fructe.

Dresing-urile de salata ”light”. Asa numitele sosurile ”light” pentru salate contin mai mult sodiu si zahar - doua ingrediente care pot provoca hipertensiune arteriala, crestere in greutate si alte afectiuni cardiovasculare – pentru a le oferi acel gust care ne place atat de mult. Insa trebuie luat in considerare faptul ca organismul are nevoie de grasimi sanatoase din salata pentru a sintetiza toate vitaminele liposolubile din legume, cum sunt salata verde, morcovul si rosia. Pentru sanatatea ta, evita dressing-urile pentru salata. 

Popcornul preparat in cuptorul cu microunde. Popcornul este o gustare scazuta in calorii, insa acest aspect depinde de felul in care este preparat. In timp ce pungile de popcorn pentru microunde sunt convenabile, multe dintre acestea au o acoperire chimica care se descompune atunci cand este incalzita, eliberand o substanta numita acid perfluorooctanoic (PFOA), despre care se spune ca este carcinogena. Si acel gust de unt/cascaval/caramel pot creste riscul de cancer. Alege popcornul pe care-l faci in oala, cu putin ulei. Este mult mai gustos si sanatos!

Inlocuitorii de zahar. Studii recente au aratat ca, in timp ce indulcitorii cu continut scazut de calorii stimuleaza slabitul, inlocuitorii de zahar pot creste riscul de diabet, obezitate si sindrom metabolic. Mai mult, nutritionistii subliniaza faptul ca acesti inlocuitori de zahar nu au absolut niciun beneficiu pentru sanatate.

Fructele uscate. Sigur, poate parea o modalitate convenabila, pe care o cumperi de la raft pentru a-ti atinge obiectivul de cinci ori pe zi, dar fructele uscate nu reprezinta calea optima pentru consumul zilnic de fructe. In primul rand, au un continut ridicat de zahar. In al doilea rand, pot provoca cresterea nivelului de zahar din sange - si apoi scade – provocand fluctuatii in valorile glicemiei. Iar acest modificari scad capacitatea corpului de a procesa zaharul, ducand la rezistenta la insulina si pre-diabet. Totodata, atunci cand nivelul de zahar scade, te simti epuizata si fara energie, iar organismul iti va cere energie sub forma de calorii, crescand astfel numarul de kilograme.
Alege sa acorzi mai multa atentie alimentelor pe care le mananci in fiecare zi. 

sursa: clickpentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente sanatoase care cresc riscul de imbolnavire