Alimente pentru oase sănătoase mult mai bune decât laptele

Posted by admin. on Thursday, August 6, 2015 Under: Stiri din Sanatate


Calciul este cel mai important mineral pentru sănătatea osoasă. Deși avem tendința să ne asigurăm aportul de calciu din produsele lactate, există o serie de alimente mult mai bune decât acestea, în sensul în care organismul absoarbe mult mai ușor calciul din aceste alimente decât din lactate.

Dintre lactate, laptele este cel mai puțin recomandat să fie consumat pentru sănătatea oaselor. Și asta pentru că are în compoziția sa antibiotice și hormoni nocivi. Cea mai bună opțiune în materie de lapte ar fi cel muls de la vaci hrănite ecologic, deși, pentru multe dintre noi, nu există această posibilitate. Să nu mai adăugăm faptul că laptele obținut de la vaci hrănite ecologic conține elemente nutritive greu de asimilat de organism.

Iată, așadar, care sunt cele mai bune categorii de alimente pentru oase:

Alimentele bogate în proteine

Carnea este unul dintre alimentele cele mai bogate în proteine animale, însă și proteinele vegetale sunt la fel de bune pentru sănătatea oaselor. Cele mai importante surse de proteine vegetale sunt nucile, semințele și fasolea. Toate aceste alimente aduc organismului un dublu beneficiu: contribuie atât la fortifierea sistemului osos, cât și la asigurarea senzației de sațietate pentru mai mult timp.

Alimente bogate în grăsimi

Grăsimile sănătoase precum acizii grași Omega 3 sunt benefice sistemului osos. Acestea se găsesc în anumite sortimente de pește precum ton, păstrăv, somon, sardină. Pe lângă sănătatea oaselor, consumul de pește asigură și buna funcționare a creierului.

Oasele peștelui conțin și ele o serie de nutrimente care favorizează sănătatea osoasă. Acestea se înmoaie și pot fi mâncate în cazul în care alegi ca modalitate de preparare a peștelui fierberea.

Alimente bogate în glucide complexe

Consumul de alimente care conțin glucide complexe este necesar pentru ca organismul să le utilizeze ca sursă de energie. În lipsa glucidelor complexe, organismul ar folosi proteinele ca sursă de energie, și nu pentru menținerea sănătății oaselor. În plus, glucidele complexe conțin magneziu, care susține metabolizarea calciului în organism. Dintre alimentele bogate în glucide amintim quinoa, ovăzul, hrișca, orezul brun, făina de cereale integrale.

Alimente bogate în oligoelemente

Oligoelementele, dintre care amintim doar magneziul, potasiul, fosforul, joacă un rol extrem de important în menținerea sănătății oaselor. Putem găsi o cantitate însemnată de oligoelemente în nuci, migdale, semințe de chia, de in, de susan.

Legumele

Legumele sunt, probabil, cea mai bună sursă de elemente nutritive care mențin sănătatea oaselor. Legumele cu frunze precum varza, spanacul și varza creață sunt surse bune de calciu. De asemenea, legumele mai conțin mangan și fosfor, ambele oligoelemente în aceeași măsură de importante pentru sănătatea osoasă.

Alte metode prin care îți poți menține sănătatea oaselor

Dacă îți plac lactatele, te sfătuim să privilegiezi consumul de iaurt bio. Este cea mai bună opțiune pentru sănătatea oaselor, pentru că, dintre toate lactatele, este cel mai bogat în calciu și fosfor.

Activitatea fizică contribuie în mare măsură la menținerea unor oase sănătoase. Exercițiile aerobice, de forță, joggingul sau simpla plimbare contribuie în egală măsură la îmbunătățirea densității osoase, tonifiind mușchii prinși de oase.

Viciile precum băutul sau fumatul sau obiceiurile alimentare nesănătoase precum consumul de alimente foarte sărate diminuează semnificativ nivelul calciului din sânge. Renunțarea la sus-amintitele vicii sau obiceiuri alimentare nesănătoase este, așadar, benefică sistemului osos.

Fixarea calciului în oase se realizează cu ajutorul vitaminei D. Și cum această vitamină este asimilată de organism prin expunerea la soare, putem concluziona că mersul la plajă este benefic sănătății osoase.

sursa: avantaje.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente pentru oase  oase sanatoase  calciu