Alimente pe care trebuie sa le pastrezi in congelator

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Destinat prin excelenta inghetatei, congelatorul poate fi locul ideal pentru a pastra si alte alimente. Daca le tii la o temperatura scazuta te asiguri ca isi pastreaza continutul de vitamine si minerale. In momentul in care te gandesti care sunt principalele alimente pe care trebuie sa le pastrezi in congelator aluatul sau pungile de legume sunt primele idei? Ei bine, in afara de alegerile evidente cum sunt legumele, fructele, aluatul preparat din timp sau ardeii iuti exista si alte alimente pe care nu le asociezi neaparat cu o temperatura atat de scazuta.

Este bine sa pastrezi alimentele perisabile in frigider dar, in anumite cazuri, vei obtine beneficii suplimentare daca folosesti congelatorul. Frigiderul ofera o temperatura scazuta, insa exista si riscul de umezeala. Congelarea asigura pastrarea intacta a caracteristicilor produsului congelat fara sa-ti faci griji. In plus, te ajuta sa pastrezi aromele verii mai mult timp, chiar daca sezonul pentru fructele tale preferate s-a incheiat deja. Daca stii ce produse se vor conserva mai bine la congelator te poti incadra mai usor in bugetul pe care si l-ai stabilit si vei evita sa irosesti mancarea. Iata care sunt principalele alimente pe care trebuie sa le pastrezi in congelator, in afara de optiunile evidente:
 
1. Drojdia. Ai cumparat pachetele de drojdie dar observi ca data de expirare se apropie si nu ai apucat sa le folosesti? Dojdia pastrata in congelator poate fi utilizata mult timp dupa data de expirare. „Am cumparat drojdie in urma cu 3 ani si am pus-o la congelator. Ieri, cand am vrut sa prepar o reteta de prajituri, mi-am amintit de ea si am adaugat-o la aluat. Si-a pastrat perfect proprietatile, iar prajiturile au iesit foarte gustoase. De fiecare data cand cumpar drojdie o pun direct in congelator si nu mai stau sa calculez exact cand expira”, explica Sheela Prakash, nutritionist certificat. Temperatura scazuta din congelator mentine drojdia proaspata, gata de a fi utilizata pentru retetele tale favorite. O poti folosi direct de la congelator sau o poti marunti si combina cu un lichid la temperatura camerei pentru a-i reactiva proprietatile mai rapid.
 
2. Faina integrala. Spre deosebire de faina alba, faina din cereale integrale are un continut mai ridicat de vitamine, fibre si grasimi. Din aceasta cauza poate rancezi foarte usor. La temperatura camerei pot aparea particulele de mucegai, care sunt foarte dificil de detectat, iar termenul de valabilitate este de numai cateva luni, fata de faina alba care rezista pana la doi ani. Nutritionistii iti recomanda sa alegi faina integrala pentru a-ti proteja silueta si sanatatea, dar este foarte important sa nu consumi un produs alterat. Daca vrei sa te asiguri ca faina integrala este in continuare benefica, chiar daca au trecut mai multe luni de cand ai cumparat-o, cel mai bine este sa o pastrezi in congelator. Procesul de alterare va fi neutralizat si in acest mod vei scapa si de grija gandacilor, furnicilor sau a altor insecte daunatoare. Imparte faina in recipiente etanse de 200-300g si foloseste-o atunci cand ai nevoie. Retetele vor avea un gust mult mai bun decat daca folosesti faina pastrata cateva luni in camara.
 
3. Sosul pesto. Daca ai ierburi aromatice care incep sa se vestejeasca, nu le irosi. Prepara rapid sos pesto si congeleaza-l. „Daca urmeaza sa pastrezi sosul pesto timp indelungat la congelator poti sa folosesti formele pentru cuburi de gheata sau sa tapetezi o tava cu hartie de copt, intinzi uniform sosul pesto si, dupa ce s-a intarit putin la congelator, sa-l tai pe portii pe care le vei pastra in cutii sau pungi de plastic etanse”, potrivit Sheelei Prakash.
 
4. Crutoanele. Te gandeai ca nu sunt decat paine uscata, iar temperatura camerei ar trebui sa fie suficienta pentru a pastra crutoanele? Chiar daca sunt uscate, nu vrei sa devina excesiv de tari, astfel incat sa nu poata fi mestecate. In plus, in momentul prepararii se utilizeaza si ulei, iar acest lucru sporeste riscul de rancezire. Daca observi ca se consuma destul de lent, este indicat sa le pastrezi la congelator. In momentul in care vei avea nevoie de ele la supa le poti folosi imediat deoarece painea se decongeleaza in 5-8 minute. De asemenea, le poti marunti pentru a obtine o crusta crocanta la paste, pizza sau legume. sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente pe care trebuie sa le pastrezi in congelator