Alimente pe care trebuie sa le eviti pentru a te mentine tanar

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Te-ai gandit vreodata ca produsele de panificatie, cartofii prajiti sau carnea procesata ne pot accelera procesul de imbatranire? Aceste alimente nu numai ca ne afecteaza silueta, dar ne aduc si ani in plus pe chip. Suntem ceea ce mancam, oricat de cliseic ar suna, insa obiceiurile alimentare se reflecta in mod direct asupra corpului nostru, asupra felului in care arata pielea noastra si a modului in care ne simtim. O dieta echilibrata si bazata pe cat mai multe alimente naturale nu numai ca asigura o stare generala buna, dar reprezinta si elixirul tineretii fara batranete. Afla care sunt cele 8 alimente pe care trebuie sa le eviti pentru a te mentine cat mai mult timp tanara:

1.  Cartofii prajiti. Cartofii prajiti sunt placerea vinovata a tuturor, merg perfect langa orice fel de mancare si e aproape imposibil sa ii refuzi. Cu toate astea, efectele pe care le au asupra organismului nostru sunt extrem de nocive si ne afecteaza nu numai silueta, fiindca consumati in cantitati mari si in mod regulat pot creste sansele aparitiei diabetului.
Medicii ne avertizeaza si ne recomanda sa evitam orice fel de alimente prajite, fiindca chiar si cele pe care noi le consideram ca fiind o alegere mai sanatoasa, cum ar fi crevetii, au efecte negative asupra sanatatii noastre. Daca obisnuiesti sa consumi produse prajite cel putin o data pe saptamana, trebuie sa stii ca vei spori probabilitatea de a dezvolta boli vasculare sau diabet, acestea fiind boli cronice asociate cu imbatranirea prematura a organismului. Sfat: Incearca sa nu mai prajesti cartofii, ci sa ii gatesti la cuptor! Alaturi de condimentele tale preferate vor substitui cu brio varianta mai putin sanatoasa cu care erai obisnuita.

2. Produsele de culoarea caramelului. Fie ca bei bere, whiskey sau o bautura carbogazoasa, studiile au aratat ca pentru a le da culoarea caramelului, aceastea contin o substanta numita metilimidazol-4 (4-mel) care cauzeaza cancer. Ce este insa si mai ingrijorator, este ca aceasta este folosita de multe ori in produse precum ciocolata, biscuiti sau paine neagra. Sfat: Citeste etichetele produselor cu atentie si alege bauturi a caror culoare este determinata de produse naturale precum fructe sau legume si consuma ceai fiindca este bogat in antioxidanti.

3. Supa la plic. Daca la prima vedere, supa la plic poate parea o alegere sanatoasa, trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a o cumpara, fiindca si ea se numara printre cele 8 alimente pe care trebuie sa le eviti. Aceasta contine o cantitate mare de sodiu care duce la deshidratare, iar asta poate cauza aparitia ridurilor sau accentuarea linilor de expresie deja existente. De asemenea, o alimentatie bogata in sare va afecta sistemul cardiovascular crescand riscul de a face un accident vascular. Sfat: Prepara singura acasa supa, astfel vei putea controla cantitatea de sare si te vei asigura ca alimentele folosite sunt naturale.


4. Produsele de panificatie. Cu siguranta nu e prima oara cand auzi ca produsele de panificatie nu ar trebui sa existe in meniul tau zilnic, insa stii in cate moduri negative acestea iti influenteaza organismul? Consumate in mod regulat si in cantitati mari acestea sunt responsabile cu declansarea bolilor de inima, a diabetului si a imbatranirii premature. Sfat: Daca obisnuiai ca la micul dejun sa mananci un croissant sau un covrig, incearca sa alegi o varianta mai sanatoasa si plina in proteine si nutrienti precum granola, fructe sau oua si avocado.

5. Carnea procesata. De la salam, la hot dog pana la sunca si carnaciori, toate acestea intra in categoria carnii procesate tratata cu o serie de nitrati si nitriti si care se afla in topul  acestor alimente pe care trebuie sa le eviti. Consumarea acestora este asociata cu o multime de afectiuni precum obezitate, boli cardiovasculare, diabet sau chiar cancer. Pe langa toate acestea, carnea procesata accelereaza imbatranirea prin distrugerea telomerilor din ADN- o regiune situata la capatul fiecarui cromozom linear- si care sunt considerati a fi o solutie de amanare a procesului natural de imbatranire. Incearca sa inlocuiesti carnea procesata cu alternative sanatoase precum tempeh, un preparat din boabe de soia ce reprezinta o sursa buna de fibre si vitamine.

6. Smoothie-urile din fructe. Stiu ca nu te gandesti ca un smoothie iti poate face rau, insa daca alegi ca acesta sa fie preparat exclusiv din fructe, nivelul ridicat de zahar pe care il contine va produce fluctuatii de colagen si iti va afecta in mod direct structura pielii.  Zaharul are un efect negativ asupra colagenului din piele, lasand tenul uscat, lipsit de elasticitate, predispunandu-l astfel la aparitia ridurilor si fiind unul dintre cele 8 alimente pe care trebuie sa le eviti. Nu renunta la smoothie, dar limiteaza cantitate de fructe, alege fructele de padure, au o cantitate scazuta de zahar si sunt un antioxidant excelent!

7. Bauturile care contin cofeina. Excesul de cofeina duce la scaderea productiei de melatonina, un hormon ce regleaza ciclul circadian, dar si la deshidratare, iar asa cum iti povesteam si mai sus, aceasta va face ca pielea ta sa para uscata, lipsita de elasticitate si implicit mai batrana decat este. Daca nu concepi sa renunti la cafeaua de dimineata, macar asigura-te ca bei suficienta apa, cel putin 2 litri pe zi. Tine tot timpul in apropiere o sticla de apa si consuma din ora in ora cate un pahar cu apa.

8. Alimente pe care trebuie sa le eviti: Siropul de agave. Desi de multe ori este considerat ca fiind o varianta sanatoasa de a inlocui zaharul doar fiindca este extras dintr-o planta, siropul de agave este tot un derivat al zaharului, asa ca consumul in exces are aceleasi efecte nocive asupra sanatatii noastre: tenul isi va pierde elasticitatea, va creste predispunerea la diabet, la bolile cardiovasculare, imunitatea va scadea, iar capacitatea de memorare se va reduce considerabil. Incearca sa folosesti scortisoara pentru a da o aroma dulce bauturilor sau foloseste fructe de padure pentru a indulci prajiturile. sursa: elle.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente pe care trebuie sa le eviti pentru a te mentine tanar