Alimente pe care nu e recomandat sa le speli

Posted by Alin Marinescu on Saturday, April 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Igiena este foarte importanta atunci cand ne apucam de gatit sau de mancat, insa exista cel putin 4 alimente pe care nu e indicat la speli. In unele cazuri, nu faci altceva decat sa extinzi microbii prezenti pe suprafata acestora.

1. Puiul
Puiul poate fi infectat cu bacterii care iti ataca, in primul rand, intestinele si ficatul, insa, in multe cazuri, medicii recomanda sa nu exageram cu spalatul carnii de pui inainte de a o pune la fiert. Conform Agentia care se ocupa de normele alimentare din Marea Britanie (FSA), sa speli carnea de pui poate duce la extinderea bacteriilor aflate la suprafata acesteia cum este, de pilda, campylobacter. Campylobacterul poate cauza o intoxicatie alimentara care se manifesta prin dureri abdominale puternice, diaree si febra severa.

2. Carnea cruda sau semipreparata
Carnea cruda sau semipreparata de porc, vita sau curcan este expusa acelorasi riscuri precum in cazul puiului. Pentru a elimina bacteriile de pe suprafata carnii, tot ce trebuie sa faci este sa o gatesti la temperaturi cat mai mari, iar in cazul retetei la care te-ai gandit, la temperatura indicata.

3. Ouale
Multa lume spala oul inainte sa il puna la fiert. Coaja oului, insa, are proprietati de protectie uluitoare astfel incat niciun microorganism nu poate intra inauntru. Deci, faptul ca speli oul inainte de a-l fierbe nu te ajuta cu absolut nimic. Plus ca oricum va fi spalat in cratita in care il fierbi.

4. Fructele si legumele uscate
Daca ai cumparat din magazine fructe uscate si congelate sau legume semipreparate nu este cazul sa le mai speli. Tine-le in frigider intre la o temperatura cuprinsa intre 1 si 10 grade Celsius. 

Asadar, mania spalarii alimentelor poate face mai mult rau decat bine cum este in cazul carnurilor. Mare atentie la cum gatiti si cum preparati hrana!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente pe care nu e recomandat sa le speli