Alimente obligatorii in dieta antistres

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Acest proces al stresului cotidian poate avea efecte pe termen lung: solicitarea excesiva a ficatului si dereglarea nivelului de zahar din sange. Starile de oboseala, agitatie si nervozitate sunt cauzate de substantele toxice prezente in sange in momentele de stres. In acelasi timp, stresul diminueaza nivelul de vitamine, minerale si alte substante nutritive, deregleaza digestia si, nu de putine ori, suprasolicitarea conduce la cresterea in greutate. Vestea buna este ca efectele nocive pot fi contracarate cu o alimentatie echilibrata.

Iar pentru a fi tot timpul in garda, iata care sunt alimentele ce trebuie tinute sub stricta supraveghere in alimentatia zilnica:

Alcoolul. In ciuda faptului ca multe persoane il consuma cu intentia de a diminua stresul, adevarul este ca alcoolul nu face altceva decat sa creasca pericolul acestuia. Alcoolul stimuleaza secretia de adrenalina, iar adrenalina este direct responsabila pentru aparitia irascibilitatii, a insomniei si a tensiunii nervoase. Excesul de alcool cauzeaza afectiuni cardiace, scade imunitatea si diminueaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele. De aici pana la un colaps general al intregului organism, nu este decat un pas.
Cofeina. Sa nu crezi ca daca nu esti bautoare de cafea, nu esti supusa riscurilor. Cofeina poate fi gasita in ceai, ciocolata, anumite bauturi corbogazoase. La randul ei, cofeina determina producerea de adrenalina si poate creste nivelul de stres. Ca o prima caracteristica,  persoanele dependente de cofeina isi suprasolicita glandele suprarenale (responsabile de producerea hormonilor stresului). Odata afectata buna functionare a metabolismului, pe termen lung, cofeina poate determina ingrasarea.
Dulciurile. Energizarea brusca provocata de zaharuri poate duce la slabirea glandelor suprarenale. Irascibilitatea, diminuarea capacitatii de concentrare si predispozitia catre stari depresive sunt doar cateva dintre posibilele efecte adverse. Mai mult, un consum crescut de zahar este nociv pentru pancreas si poate creste riscul de diabet.
Alimentele sarate.  Sarea creste tensiunea, solicita excesiv glandele suprarenale si poate determina instabilitatea emotionala. Scoate din regimul zilnic alimentele gata preparate, care contin cantitati mari de sare.
Grasimile saturate. Evita alimentele grase, pe cele prajite si pe cele de tip fast-food – grasimile actioneaza direct asupra sistemului cardiovascular.
Lactatele. Acestea contin caseina, o proteina greu digerabila, care poate provoca reactii alergice – un stres suplimentar pentru organism.
Margarina si alte uleiuri vegetale procesate. Continutul ridicat de acizi grasi trans este cel periculos in acest caz. Acesta poate determina cresterea colesterolului si, implicit, poate genera afectiuni cardiace. Pe de alta parte, acizii grasi trans pot bloca asimilarea acizilor grasi esentiali.
Alimentele condimentate. Contin uleiuri volatile care pot irita stomacul, iar in cazuri extreme pot ajunge sa perforeze mucoasa gastrica. Evita sau limiteaza consumul de ardei iuti, preparate foarte picante sau curry.    
Aditivii alimentari. Alaturi de conservanti si alte substante chimice, aditivii alimentari solicita inutil organismul. Pentru a le prelucra, este irosita multa energie si o mare cantitate de substante nutritive, care, in alte conditii, pot fi folosite la intarirea sistemului imunitar. Rezultatul? Un organism slabit si predispus afectiunilor de tot felul.
Pentru diminuarea stresului, trebuie sa consumi zilnic legume, seminte sau fructe care contin vitamine si minerale, ele fiind adevarati inamici ai unei stari tensionate.

Nucile si alunele
Impotriva stresului si in profilaxia bolilor nevrotice, alunele si nucile s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Psihiatrii scotieni au descoperit ca persoanele care „rontaie” zilnic nuci si alune nu prezinta niciodata forme de nevroze avansate. Nucile contin o cantitate apreciabila de cupru, care ajuta buna functionare a celulelor implicate in relaxarea psihica si a sanatatii creierului.

Migdalele
Migdalele contin vitaminele B si E, dar si magneziu si zinc. Vitaminele din complexul B si magneziul produc hormonul „fericirii”, serotonina, iar secretia acestui hormon la nivel cerebral aduce starea de buna dispozitie.

Fisticul
Ajuta organismul sa lupte impotriva hormonilor stresului. Datorita proteinei pe care o contine, fisticul este indicat in combaterea depresiilor.

Susanul
Susanul contine o substanta numita triptofan, un aminoacid esential organismului, care reuseste sa induca somnul natural, reduce sensibilitatea la durere, tensiunea nervoasa si anxietatea. De aceea semintele de susan sunt considerate un antidepresiv natural.

Cerealele
Cerealele contin un procent mare de glucide care se absorb greu, asigurand organismului un aport energetic de lunga durata. De aceea sunt indicate persoanelor care au o viata agitata, dorm putin si sunt obosite. Consumate zilnic cu lapte la micul dejun ne ajuta sa invingem stresul si oboseala.

Cacao
Este bine sa consumi multa cacao. Numeroase studii atesta faptul ca substantele componente ale acestui aliment cresc secretia de serotonina, ajutand la o stare de spirit mai buna.

Orezul integral
Acest aliment elibereaza progresiv energia pe care o produc carbohidratii sai, stabilizeaza vitalitatea pe durata intregii zile, evitand oboseala si aparitia stresului. Datorita vitaminelor din complexul B pe care le contine din abundenta, orezul integral are un efect calmant de lunga durata.

Afinele
Au un gust delicios si ofera organismului procentul necesar de vitamine si minerale. Acestea intaresc sistemul imunitar si inlatura stresul si starea de oboseala.

Portocalele
Cunoscute si sub denumirea de fructe „antistres”, portocalele ajuta la imbunatatirea starii de spirit, pentru a nu ajunge la depresie.

Broccoli
Aceasta leguma este plina de vitamine, continand si un procent important de acid folic, care ajuta la combaterea anemiei si anxietatii. Consumul regulat de broccoli este indicat impotriva  senzatiei de panica si pentru indepartarea depresiilor.

Spanacul
Recunoscut pentru calitatile sale energizante, spanacul contine fier, vitamina B si K, acid folic, magneziu si calciu, care inlatura cu succes depresiile. Cu alte cuvinte, putem spune ca spanacul are un efect antistres foarte puternic.

Patrunjelul
Este un excelent antioxidant, care contine vitamina C si fier in cantitate mai mare decat spanacul. Dar stiai ca daca vei manca zilnic o salata in care adaugi o legatura de patrunjel, vei tine stresul la distanta?

Pestele
Contine cantitati apreciabile de vitamina B, fosfor si calciu, iar restul substantelor din peste produc secretia de serotonina, care ajuta la crearea unei stari de buna dispozitie.

Laptele
In afara de vitaminele B2 si B12, laptele contine antioxidanti buni pentru indepartarea radicalilor liberi, asociati stresului.

Sunatoarea
Exista mai multe ceaiuri de plante care ajuta la calmarea stresului. Una dintre plante este sunatoarea, indicata persoanelor care sufera de forme usoare sau moderate de depresie.

Cafeaua
Desi sunt mai multe opinii privind efectele cafelei asupra organismului totusi, consumata cu masura, cafeaua induce o stare de spirit mai buna, stimuleaza atentia, capacitatea de concentrare, este energizanta si, nu in ultimul rand, are un efect antistres.

 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente obligatorii in dieta antistres