Alimente care te ajută în lupta cu răceala şi gripa

Posted by admin. on Tuesday, January 20, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Nimic nu-ţi strică buna dispoziţie mai mult ca o răceală sau o gripă. Acestea apar cu precădere în anotimpurile reci, când lipsa unei alimentaţii bogate în nutrienţi şi vitamine afectează imunitatea.

Pentru a preîntâmpina problemele de sănătate, trebuie să consumi zilnic alimente care să-ţi întărească sistemul imunitar şi care să-ţi dea energie. Iată, aşadar, 10 produse care te vor ajuta să ţii la distanţă gripa şi răceala.

Ciorba de oase

Poate că nu eşti un fan al acestei ciorbe, însă trebuie să ştii că oasele, măduva şi cartilajele conţin nutrienţi benefici pentru organism, precum calciu, magneziu, fosfor, sulf şi iod. Atunci când este gătit, colagenul din oase se descompune şi, pe măsură ce se răceşte, se transformă într-o gelatină care conţine o serie de aminoacizi esenţiali, precum arginina, glicina şi prolina.

Usturoiul

Deşi nu este recomandat să îl consumi înaintea unei întâlniri importante, usturoiul a fost considerat mereu un remediu eficient contra gripei. Atunci când este pisat sau sfărâmat, eliberează o substanţă numită alicină. Aceasta ajută la reducerea inflamaţiilor şi scade problemele radicalilor liberi din celulele corpului. Unele studii au demonstrat că alicina întăreşte sistemul imunitar, care va respinge mai uşor viruşii şi bacteriile.

Citricele

Pe lângă faptul că pot fi o gustare delicioasă, aceste fructe conţin o cantitate însemnată de vitamina C. Un studiu realizat în 2006, în Japonia, a demonstrat că riscul de a contracta trei sau mai multe răceli pe o perioadă de cinci ani scade cu 60% în cazul persoanelor care consumă zilnic 500 mg de vitamina C.

Ghimbirul

Prin conţinutul ridicat în uleiuri volatile şi substanţe antiinflamatorii, ghimbirul este un remediu excelent în tratarea răcelilor şi a gripelor. Un studiu realizat la Universitatea de Medicină Kaohsiung din Taiwan a demonstrat că ghimbirul proaspăt ingerat împiedică ataşarea rinovirusurilor de celule şi ajută la secreţia chimicalelor antivirale.

Alimentele fermentate

Iaurtul, kefirul, laptele bătut conţin probiotice, bacterii care ajută digestia, sistemul imunitar şi metabolismul.

Ciupercile

Ajută la creşterea producţiei de proteine antivirale, care resping microbii ce cauzează răceala şi gripa.

Nucile braziliene

Sunt o sursă bogată de calorii, vitamine, antioxidanţi şi minerale. Cea mai importanta calitate a nucilor de Brazilia o constituie însă nivelul mare de seleniu conţinut. Seleniul este un element care activează enzima antioxidantă glutation-peroxidaza. Consumul adecvat de seleniu contribuie la prevenirea bolilor de inimă, a cirozei hepatice şi a cancerului. De asemenea, seleniul ajută organismul să producă cytokina, o proteină cunoscută pentru faptul că are capacitatea de a lupta contra virusurilor gripale.

sursa: ziarulring.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: medicamente raceala  remedii naturiste  raceala  ciorba de oase  usturoi  citrice  ghimbir  beneficiile ciupercilor  gripa si raceala