Alimente care refac flora intestinală

Posted by admin. on Monday, May 11, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Echilibrul florei intestinale este esențial pentru o bună funcționare a sistemului digestiv și a celui imunitar. Câteva categorii de alimente constituie aliați prețioși în acest proces.

Flora intestinală reprezintă ansamblul microorganismelor prezente în mod natural în stomac și intestin – adică, milioane de bacterii indispensabile bunei funcționări nu numai a sistemului digestiv, dar și a organismului în general. Diferiți factori pot tulbura acest echilibru fragil: stresul, antibioticele, consumul regulat de produse nesănătoase.

Probioticele și prebioticele – care e diferența?

Termenul probiotic a fost introdus în anii ’60, prin contrast cu antibioticele (care distrug, fără a face diferențe, și bacteriile bune, și cele rele). Probioticele sunt microorganisme vii, care întăresc sistemul imunitar și ajută digestia.  Pe de altă parte, prebioticele sunt substanțele aflate în compoziția legumelor și fructelor – zaharuri complexe, așa-numitele fibre – care hrănesc și încurajează înmulțirea probioticelor. Prebioticele rezistă în diferitele etape ale digestiei și stimulează dezvoltarea bacteriilor bune, din stomac până în colon.

Unde găsești substanțele bune

Probioticelese găsesc în iaurturile neprocesate industrial și în lactate fermentate, dar și în zeama de varză acră. Din categoria prebioticelor fac parte celuloza, lactoza, inulina, fructo-oligozaharidele șamd. Spre exemplu, inulina se găsește în anghinare, sparanghel, banane sau rădăcină de cicoare. Un alt compus prebiotic, pectina, reprezintă fibra solubilă din fructele bune pentru gem (măr, citrice, gutuie). Deci, o băutură caldă pe bază de cicoare, în locul cafelei de dimineață, sau un măr pe post de gustare te ajută să dai bacteriilor bune hrana de care au nevoie.

Ce să mănânci

Pentru a-ți menține și reface flora intestinală, include în dietă următoarele:

-        Citrice, legume verzi, legume galbene
-        Alimente care conțin probiotice: iaurturi, banane, varză acră, usturoi, sparanghel, ceapă
-        Condimente și ierburi aromatice: cardamom, scorțișoară, cumin, ghimbir, mentă, nucșoară. Acestea contribuie la evacuarea gazelor intestinale și favorizează digestia.
-        Orez brun, ciocolată neagră, fructe oleaginoase, fulgi de ovăz, ulei de măsline, cereale integrale, care ușurează tranzitul inestinal și evită balonarea.

sursa: clickpentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente  flora intestinala  balonare