Alimente care produc serioase carente de fier

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru soia

Soia este un produs care a provocat numeroase controverse cu privire la introducerea sa in alimentatie. Aceasta are proteine numite si ,,anti-nutrienti” deoarece astfel de substante inhiba absorbtia de substante nutritive in organism. Soia are fitati care impiedica absorbtia de fier in organism dar si de alte minerale si anume: magneziu, zinc, cupru si calciu. Persoanele care sunt vegetariene si consuma produse din soia pot ajunge sa aiba un deficit de minerale in organism din cauza blocarii absorbtiei lor de catre fitati. Acesta este motivul pentru care apar diferite pareri cu privire la consumul de soia, mai ales ca pot aparea si probleme intestinale datorate procesului de digestie greu a acestui produs vegetal. Cei care consuma frecvent soia (chiar in fiecare zi), pot ajunge la o carenta de minerale in organism si tulburari intestinale.

Cerealele si leguminoasele au fier dar si compusi de acid fitic sau fitati care blocheaza absorbtia fierului in organism. Fasolea si orezul sunt bogate in acid fitic, dar au si o multime de nutrienti necesari sanatatii. Leguminoasele au vitamine din complexul B, proteine, acid folic, minerale, oligoelemente de aceea este important sa faca parte din alimentatie. Pe de alta parte au acid fitic ce impiedica absorbtia de minerale, mai ales de calciu, fier si zinc. Orezul alb contine si el acid fitic dar si fitochimicale utile.

De ce este important fierul pentru organism

Potrivit cercetatorilor fitatii au si un beneficiu pentru organism deoarece reduc nivelul de zahar din sange, riscul de cancer si anumite boli cronice. De asemenea, acidul fitic ajuta in combaterea efectului nociv al radiatiilor asupra corpului. Pentru a nu suferi de intoxicatii sau tulburari intestinale din cauza aportului de fitati in exces in organism se recomanda ca leguminoasele sa nu se consume niciodata crude, ele pot fi preparate in aburi sau fierte in apa. Orezul si fasolea se tin in prealabil in apa pentru a se inmuia si a se reduce din timpul de fierbere.

Alimentatia vegetala contine destul de mult fier de aceea trebuie sa faca parte din dieta zilnica. Fierul face parte din proteinele si enzimele care mentin sanatatea organismului si asigura transportul oxigenului. Fierul apare in hemoglobina, care este o proteina a celulelor rosii din sange si are rol in transportul oxigenului la celule. Exista doua tipuri de fier – hem si non-hem – care difera prin capacitatea de a fi absorbite in organism. Forma hem este din hemoglobina si apare in carnea animalelor. Forma non-hem este din plante si se absoarbe mai greu in organism decat forma hem.

Cel mai indicat este fierul care provine din produse vegetale deoarece cel din carnea animalelor este insotit si de hormoni, steroizi, antibiotice, colesterol alimentar (care afecteaza negativ organismul). Fierul se gaseste in cantitate semnificativa in: stafide, varza de Bruxelles, varza kale, caise, lapte de soia, mazare, frunze de sfecla rosie, prune, seminte de floarea-soarelui, dovleac, fasole uscata, linte, naut, spanac, rosii, alge negre, ciocolata neagra, etc.

Aportul de fier echilibrat este important pentru organism deoarece daca acest mineral este in cantitate prea mica in organism poate da stari de oboseala, anemie, afectiuni intestinale si renale, scaderea imunitatii organismului. Daca o persoana are cefalee, ameteli, paloare a fetei sau o nuanta albicioasa cu tenta verzuie, dar si sufluri sistolice, tahicardie si polipnee la eforturi mici poate avea o carenta mare de fier in organism si ajunge sa sufere de anemie feripiva. Alimentatia saraca in fier provoaca aceasta afectiune dar pot exista si cauze legate de starea de sanatate, de tulburari ale metabolismului fierului, ale absorbtiei deficitare a fierului in intestin sau a eliminarii acestui mineral din cauza unor sangerari abundente.

Absorbtia de fier poate fi inhibata de fitatii din legume si cereale integrale, de cafea, cacao, calciul din lactate, acidul tanic din ceai, de chili, coriandru, tamarin sau sofran. Sucul din rosii adaugat la salata de spanac ce contine fier este un bun remediu in prevenirea blocarii absorbtiei acestui mineral in organism. Suplimentele de fier sunt recomandate persoanelor care sufera de anemie feripiva. Exista si alte cauze ale carentei mari de fier in organism si anume: ulcerul gastric, ulcerul duodenal, tumorile benigne, carcinomul gastric, hernia hiatala, varicele esofagiene, administrarea unor medicamente in exces (anticoagulante, aspirina), rectocolita hemoragica, cancerul de colon, hemoroizii, cancerul de rect, diverticuloza, tumorile la intestinul subtire.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente care produc serioase carente de fier