Alimente care ingrasa daca le consumi in exces in perioade de post

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente de post

Postul Pastelui sau Postul Mare este cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani, pana pe data de 30 aprilie. Daca ti-ai propus sa tii acest post este important sa-ti contruiesti un meniu alimentar sanatos, incercand sa variezi alimentele, pentru a evita luarea in greutate.

Unele alimente pe care suntem tentati sa le consumam in zilele de post au un aport caloric foarte ridicat, in special atunci cand le consumam in cantitati mult prea mari si zilnic.

Acestea sunt cateva alimente de post pe care ar fi indicat sa nu le consumi in cantitati mari atunci cand nu mananci de dulce, deoarece iti vor pune silueta in pericol:

1. Painea alba

Un aliment extrem de satios care poate fi consumat chiar si in post este painea, insa daca nu suntem atenti ne putem ingrasa destul de mult. Riscul de a consuma cu aproape orice este unul foarte mare, in special daca te numeri printre persoanele care iubesc painea. Daca vei avea insa o alimentatie echilibrata si diversificata nu vei avea tendinta de a consuma o cantitate exagerata de paine pentru a-ti potoli foamea. Limiteaza-te la 2-3 felii de paine pe zi, de preferat facuta din faina integrala.

2. Cartofi prajiti

Un alt aliment preferat de oamenii care tin post sunt cartofii, mai ales cei prajiti. Ei sunt de post daca ii prajesti in ulei simplu si sunt satiosi, insa nu este recomandat sa-i consumi zilnic, deoarece au un aport caloric foarte ridicat. In schimb, poti sa-i prepari si la cuptor pentru a evita prajelile sau sa-i consumi natur, in cantitati mici, cu multe verdeturi si salate de cruditati.

3. Pastele din faina alba

Nici pastele din faina alba nu sunt recomandate consumului zilnic deoarece sunt foarte bogate in calorii si genereaza fluctuatii ale glicemiei, stimuleaza pofta de dulciuri si ingreuneaza digestia.  

4. Pateul vegetal

Un studiu realizat de Asociatia pentru Protectia consumatorilor din Romania arata ca printre problemele care au fost descoperite pe etichetele a peste 70 de tipuri de pateu vegetal se numara: glucidele sunt adaosuri de indulcitori care nu sunt trecuti pe eticheta nutritionala si zaharul care nu apare in lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutritionala.

Prin urmare, daca vei consuma o cantitate mare de pateu vegetal cu paine alba pe perioada postului risti sa te ingrasi.

"Produsele de post, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apa sau ulei vegetal, asa cum s-a constatat in cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedinte APC Romania in urma unui studiu de piata care a vizat peste 70 de tipuri de pate vegetal.

5. Alimente de post din comert

La supermarketuri vei gasi numeroase produse de post, insa acestea sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional. Este de preferat sa nu le consumi decat in situatiile de urgenta si sa-ti prepari acasa diverse mancaruri hranitoare si sanatoase.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente care ingrasa daca le consumi in exces in perioade de post