Alimente care cresc nivelul de colesterol bun

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru colesterol bun

Alimentatia joaca un rol extrem de important in mentinerea unui colesterol bun. Astfel, o alimentatie mult prea bogata in grasimi nesanatoase creste nivelul colesterolului rau, in timp ce o dieta echilibrata creste colesterolul bun.

Iata, asadar, care sunt alimentele care impiedica formarea colesterolului rau si care ne mentin sanatosi:

Acizi grasi Omega-3 si Omega-6

Aceste uleiuri reprezinta vindecatori prin excelenta ai inimii. Cu ajutorul lor, ficatul poate produce niste substante numite prostaglandine, care au proprietati antiinflamatoare, antitrombotice si vasodilatatoare.

Acizii grasi Omega-3 si Omega-6 se gasesc din belsug in umatoarele alimente: nuci, seminte de in, quinoa, seminte de chia, linte, fasole, naut, avocado, broccoli, varza si peste (macrou, sardine, ton si somon).

Pentru a profita de efectele benefice ale Omega-3 si Omega-6, tine cont de urmatoarele sfaturi:

- Foloseste uleiuri vegetale de buna calitate (presate la rece);

- Consuma alimente crude (in cazul semintelor si uleiurilor) sau gatite putin la abur, atunci cand vine vorba de legume sau peste (in caz contrar, isi vor pierde toate calitatile nutritive);

- Mananca de 2 ori pe saptamana legume crude sau gatite la abur si stropite cu ulei de masline;

- Adauga semintele mai sus mentionate in iaurturi, supe, salate, placinte, piureuri sau sucuri.

Antioxidanti

Antioxidantii reduc nivelul de colesterol rau si stimuleaza producerea de colesterol bun. Astfel, vitamina C si flavonoide precum betacarotenul sau licopenul care se gasesc in legume si fructe au un rol deosebit de important.

Este recomandat sa mananci zilnic 5 tipuri de fructe si legume precum: anghinare, vinete, dovlecei, varza, sparanghel, spanac, mandarine, mango, peste, cartofi, portocale, kaki, papaya, ananas, ridichi si morcovi.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente care cresc nivelul de colesterol bun