Alcoolul chiar te ajuta sa vorbesti mai bine o limba straina

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Poate ai observat si tu ca un pahar, doua dezgheata limba. Interesant e ca asta nu se intampla doar atunci cand vorbesti limba nativa, ci char una straina. Nu doar ca vei vorbi mai cursiv, ci si pronuntia va fi mai buna. Au observat-o si certificat-o oamenii de stiinta, cu ajutorul unui studiu recent.

Desi se stie despre alcool ca afecteaza functiile cognitive, influenteaza negativ memoria si atentia, in doze mici efectele nu numai ca nu sunt negative, dar performantele sunt imbunatatite, cel putin atunci cand vine vorba de a vorbi intr-o limba straina. A aratat-o un studiu recent, in cadrul caruia unii subiecti au primit apa, iar restul bere, raportata la greutatea corporala (aproximativ o halba de bere).

Cei care au primit alcool inainte de a fi pusi sa vorbeasca intr-o limba straina au spus ca beau ocazional, deci erau familiarizati cu efectele.

Concret, dupa ce au consumat berea sau, dupa caz, apa, vorbitorii nativi de germana, toti studenti la o universitate unde se preda in olandeza, au fost pusi sa vorbeasca timp de doua minute cu oameni nascuti si crescuti in Olanda, care le-au evaluat performantele. A reiesit ca cei care consumasera bere s-au descurcat mai bine decat ceilalti, avand o fluenta si o pronuntie mai bune, semn ca alcoolul, chiar si in doza mica, le anihilase anxietatile.

Interesant e ca alcoolul nu i-a facut pe cei care il consumasera mai increzatori in propriile performante, se arata in raportul publicat de Journal of Psychopharmacology si preluat de Uniland.

Vorbitorii de olandeza, cei care i-au evaluat, au spus ca in ceea ce priveste gramatica, vocabularul si argumentatia, nu au existat diferente intre cei care bausera apa si cei care bausera bere. Insa au existat diferente clare cand a venit vorba despre fluenta si pronuntie.

Autorii studiului mai noteaza ca o hiba a experimentului a fost aceea ca cei care consumasera berea stiau ca beau alcool, asa ca efectele nu se stie daca vin de la acesta sau sunt unele psihologice.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alcoolul chiar te ajuta sa vorbesti mai bine o limba straina