Alcoolul ajuta vederea

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 29, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru consum de alcool

Un stil de viata care implica activitate fizica, dar si un consum ocazional de alcool, a fost asociat unui risc redus de aparitie a deteriorarii vederii.

Pentru a ajuta la determinarea unor moduri prin care se poate ameliora povara tot mai mare a deteriorarii vederii, cercetatorii de la scoala de Medicina si Sanatate Publica de la Universitatea Wisconsin au examinat relatia dintre incidenta deteriorarii vederii si trei comportamente modificabile ale stilului de viata: fumatul, consumul de alcool si activitatea fizica.

Cercetarea a fost condusa in cadrul unui studiu pe termen lung pe un esantion de aproape 5.000 de adulti cu varsta intre 43 si 84 ani desfasurat din 1988 pana in 2013. 6,7% din persoanele sedentare si 2% din cele active din punct de vedere fizic au avut parte de deteriorare a vederii. Dupa ajustari in functie de varsta, aceste rezultate au aratat o scadere de 58% a sanselor de aparitie a deteriorarii vederii in randul celor care erau activi din punct de vedere fizic, comparativ cu cei care erau sedentari.

Cei 11%  care nu consumau alcool au suferit de deteriorare a vederii, fata de 4,8% din cei care consumau ocazional. Dupa ajustari, rezultatele au indicat o scadere de 49% in sansele de a manifesta o deteriorare a vederii in randul celor care consumau alcool ocazional, fata de cei care nu consumau niciodata. Pe parcursul a peste 20 de ani, deteriorarea vederii s-a manifestat in 5,4% din populatie. Deteriorarea vederii cauzata adesea de boli ale ochilor, traume sau o conditie congenitala sau degenerativa, care nu poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact, este asociata unei calitati scazute a vietii.

Colegiile Regale Britanice a Medicilor, Psihiatrilor si Medicilor de Familie recomanda barbatilor sa consume cel mult 21 de unitati de alcool pe saptamana, iar femeilor 14 unitati pe saptamana. In „Ghidul consumului cumpatat” elaborat de Ministerul de Sanatate al Marii Britanii, se mentioneaza ca barbatii nu ar trebui sa serveasca mai mult de 3-4 unitati de alcool pe zi, iar femeile ar trebui sa se opreasca la 2-3 unitati pe zi. Consumul de alcool peste aceste limite poate duce la grave probleme de sanatate. Se recomanda cel putin doua zile pe saptamana fara consum de bauturi alcoolice, mai ales dupa o situatie de consum exagerat de alcool.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alcoolul ajuta vederea