Afectiuni medicale care determina transpiratie excesiva

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 31, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Transpiratia excesiva este o afectiune cutanata si neurologica. Ea se manifesta prin secretia excesiva a glandelor sudoripare, care depaseste nevoile fiziologice de termoreglare. Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog Clinica Medicum, explica de cate feluri este hiperhidroza, cum se instaleaza si cum poate fi tratata eficient, noteaza adevarul.ro.

Potrivit specialistei, chiar daca transpiratia excesiva este o afectiune benigna si nu este o urgenta medicala, aparitia acestui simptom necesita, in primul rand, un consult dermatologic pentru a se descoperi o eventuala cauza si a se initia un tratament. Inainte de a se stabili diagnosticul de hiperhidroza primara idiopatica - fara cauza -  trebuie excluse alte numeroase posibile cauze ale acestei afectiuni. „Printre acestea se numara expunerea la temperaturi crescute  - cel mai frecvent - bolile infectioase - tuberculoza, bruceloza, infectiile HIV, hepatita C, endocarditele, osteomielitele, abcesele piogenice; afectiunile endocrinologice  - feocromocitomul, sindromul carcinoid, hipertiroidismul, diabetul, hipoglicemia, guta; afectiunile cardiace  - insuficienta cardiaca congestiva; neoplaziile - limfoamele, cancerulul de prostata sau cel renal, carcinomul tiroidian avansat, insulinoamele“.

Administrarea  de medicamente  ca antidepresive, aspirina, acetaminophen, insulina, sulfonilureea, tratamentele hormonale cu tamoxifen, agonisti ai gonadotropin-releasin hormone sau inhibitori de aromataza, hidralazina, nitroglicerina, betablocante sau blocante ale canalelor de calciu pilocarpina, morfina, niacina, omeprazolul, ciclosporinele, opioidele  si multe altele pot determina, la randul lor, hiperhidroza. Lista continua cu afectiuni neurologice  - ale cortexului cerebral sau ale hipotalamusului, boala Parkinson, neuropatia diabetica, encefalita, tumorile glomice, siringomielia posttraumatica, accidentul vascular cerebral; menopauza si consumul de alcool.  „Este absolut necesar sa mergi la medic daca transpiratiile sunt mai mari decat de obicei, daca iti afecteaza viata de zi cu zi, daca apar exclusiv noaptea, fara un motiv aparent, daca sunt insotite de tuse, febra, frisoane, scadere ponderala, dureri de cap sau in capul pieptului. Doar dupa ce au fost excluse alte afectiuni medicale sau medicamentoase subiacente, se poate lua in considerare diagnosticul de hiperhidroza primara“.

O persoana poate fi considerata ca avand hiperhidroza primara focala daca transpiratia excesiva e localizata doar la anumite zone ale corpului, cu durata de minimum 6 luni, fara o cauza asociata si daca intruneste cel putin doua din criteriile urmatoare: transpiratie simetrica si bilaterala; transpiratie excesiva ce  afecteaza activitatile de zi cu zi; sa  existe cel putin un episod o data pe saptamana; debutul bolii sa aiba inainte de varsta de 25 ani; sa existe un istoric familial de hiperhidroza idiopatica; transpiratia focala sa dispara in timpul somnului. „Pacientii cu hiperhidroza focala primara incep sa aiba simptome inca din copilarie sau adolescenta, ce vor persista pe tot parcursul vietii. Regiunile cele mai frecvent afectate sunt palmele, plantele si axilele, dar pot fi afectate si fata, scalpul, zona inghinala si cea submamara. Afectiunea este inrautatita de caldura si stimuli emotionali“. Desi nu poate fi considerata o boala propriu-zisa, hiperhidroza primara are un puternic impact social, emotional si profesional. „Pacientii cu hiperhidroza axilara se plang de patarea hainelor, iar cei cu afectare palmara evita sa stranga mainile altor persoane, sa practice activitati ce necesita maini uscate sau sa atinga hartii. Transpiratia excesiva creste incidenta infectiilor fungice, a negilor, a keratolizei punctuate si inrautateste dermatita atopica si eczemele“.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: afectiuni medicale care determina transpiratie excesiva