Afectiuni cauzate de stres, pe care nu le stiai

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 15, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stres

Stresul este un factor care contribuie la aparitia multor afectiuni si probleme de sanatate care deregleaza functionarea normala a organismului si provoaca efecte negative la nivelul întregului nostru corp, inclusiv al dintilor si gingiilor. Cercetatorii au descoperit mai multe legaturi între stres si problemele de sanatate orala, care includ: macinarea dintilor prin scrâsnire, infectii gingivale, afte bucale. 
 
Scrâsnitul dintilor este cunoscut sub denumirea de specialitate de bruxism. Macinarea si înclestarea dintilor se manifesta de obicei pe timp de noapte în timpul somnului, de aceea este dificil de identificat aceasta problema.
 
„Daca observati ca vârfurile dintilor sunt mai plate decât înainte sau în cazul în care dintii devin extrem de sensibili, s-ar putea sa aveti bruxism. O durere a maxilarului este un alt simptom care sugereaza ca va macinati dintii în somn. Din nefericire, acest obicei nesanatos apare în cazul persoanelor foarte stresate, care nu au un somn linistit", explica dr. Andra Custura, medic stomatolog, într-un comunicat de presa.

De asemenea, infectiile gingivale sunt si ele asociate stresului. Problema începe sa apara la stadiul de gingivita, avansând catre o forma mai severa, numita periodontita. Simptomele bolii gingivale includ gingii rosii, umflate, care sângereaza usor. În cazul periodontitei, gingiile se lasa departe de dinti, creând buzunare, care sunt locul propice pentru infectiile de la nivelul radacinii dintilor. O buna igiena orala poate reduce foarte mult riscul de boli gingivale contractante.
 
O alta problema care poate surveni din cauza stresului sunt tulburarile temporomandibulare, care iau forma unor tulburari diferite de sanatate orala, prin care se afecteaza muschii si articulatiile maxilarului si ale gâtului. 
 
„Daca va confruntati cu muschii maxilarului inflamati este posibil sa suferiti de tulburari temporomandibulare. S-ar putea ca pacientul sa simta dureri severe sau sa aiba probleme cu miscarea maxilarului în sus si în jos. Aceasta problema poate sa apara din cauza bruxismului, o problema cauzata de stresul continuu", a mentionat specialistul. 
 
Gura uscata, adica atunci când glandele salivare nu produc suficienta saliva pentru a umezi în mod adecvat interiorul gurii, este un alt factor care afecteaza sanatatea orala. si în acest caz a fost implicat stresul, însa gura uscata mai poate aparea din cauza starii induse sau din cauza medicamentelor antidepresive. De asemenea, gura uscata poate creste riscul aparitiei cariilor si face ca mestecatul si înghititul sa fie inconfortabile. 

Aftele bucale sau ulcerele bucale sunt rani dureroase aflate în interiorul gurii cauzate tot de stres.
 
„Daca igiena dentara zilnica este prea dura sau daca obisnuiti sa va muscati obrajii si limba din cauza stresului, este posibil sa apara aceasta infectie sub forma de puncte rosiatice. Cercetarile arata ca, atunci când suntem stresati, obisnuim sa ne muscam buzele si interiorul gurii, ceea ce este un obicei periculos pentru sanatatea orala", a mai adaugat medicul. 

sursa:sanatateatv.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: afectiuni cauzate de stres  pe care nu le stiai