Afectiuni care se asociaza cu dintii strambi

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 28, 2018

Dintii strambi nu reprezinta doar o problema estetica. Acestia ascund o serie de probleme de sanatate, incepand cu cea a cavitatii bucale.

4 probleme de sanatate pe care le ascund dintii stramb:

1. Carii si infectii
Dintii strambi anunta instalarea cariilor. Acestia sunt mai greu de periat din cauza alinierii anormale si creeaza spatii in care pot fi depozitate tot felul de reziduuri, resturi alimentare care innegresc dintii cu timpul. Infectiile de la baza dintilor pot fi extrem de dureroase.

Bacteriile acumulate in spatiile greu de patruns cu periuta de dinti pot fi umplute usor cu puroi, iar sangerarile sunt destul de frecvente in astfel de cazuri.

2. Boli ale mandibulei
Articulatia temporo-mandibulara poate fi afectata de ingreunarea mestecatului. Dintii strambi provoaca probleme serioase in faramitarea alimentelor, mai ales daca se face trecerea usor de la un produs alimentar moale la unul tare. Inclestarea dintilor duce la disfunctii ale mandibulei mai ales atunci cand mesele se iau in pripa.

Ce probleme de sanatate pot sa apara din cauza dintilor strambi, rari sau inghesuiti

3. Fracturi dentare
Persoanele cu dintii strambi care musca intr-un aliment tare risca sa isi piarda dantura, la propriu. O muscatura gresita poate cauza o fractura dureroasa si inestetica.

4. Probleme psihologice
Persoanele care au dantura inestetica sufera foarte mult deoarece risca excluziunea sociala. Persoanele care au astfel de probleme sunt extrem de complexate de felul in care se prezinta dintii lor. Psihologii sustin ca dintii strambi pot duce la stari de depresie accentuate. 

Indreptarea dintilor este, insa, posibila. Acestia pot fi aliniati normal cu ajutorul aparatelor dentare. Cele mai recomandate in acest sens sunt cele din ceramica. Aparatele dentare din ceramica sunt mai estetice decat cele din metal, insa ceva mai scumpe decat cele din metal. Exista si aparate dentare invizibile (aparatul dentar lingual – cel care se plaseaza in spatele dintilor). Din nefericire, aceste tipuri de aparate sunt greu de curatat si mult mai costisitoare decat de cele de metal ori ceramica.


Tags: afectiuni care se asociaza cu dintii strambi