Afectiuni care iti albesc parul

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Odata cu înaintarea în varsta albirea parului este un proces inevitabil. Din nefericire, exista si persoane care experimenteaza albirea parului înainte de a împlini 35 de ani, altele chiar la varsta adolescentei, fenomen ce poarta denumirea de „albire prematura”. Albirea prematura a parului poate avea cauze genetice, dar poate fi provocata si de unele accidente traumatizante, socuri precum pierderea unei persoane dragi. Studiile recente au demonstrat însa ca albirea prematura a parului reprezinta si semnul existentei unor afectiuni în organism, printre care si scaderea densitatii osoase.

Cum poti preîntampina albirea prematura a parului. De vreme ce parul nu poate fi hranit pe cale externa, pentru ca acesta sa fie sanatos si sa-si pastreze culoarea pana aproape de varsta senectutii, este necesar sa adopti o alimentatie bogata în nutrienti, sa cureti scalpul si sa îti îngrijesti parul cu grija si delicatete. La fel de eficient pentru mentinerea sanatatii foliculilor de par si a oxigenarii scalpului este masajul acestuia din urma, pe care îl poti practica stand în pozitie culcata (crestetul mai jos decat inima, pentru a facilita si irigarea cu sange a scalpului).

De regula, albirea prematura a parului se produce din cauze multiple, adesea pe fondul privarii scalpului de substante nutritive, elemente ce ar putea mentine o productie corespunzatoare de melanina. Cauze pentru albirea prematura a parului. Deficienta de cupru din organism poate fi unul dintre factorii care cauzeaza cel mai des albirea precoce a parului fiindca aceasta substanta influenteaza în mod direct productia de melanina. Unele cercetari arata ca albirea prematura a parului poate fi cauzata de griji, de stres în doze mari si de socuri emotionale, desi studiile nu sunt suta la suta concludente în aceasta directie; o posibila explicatie ar fi ca stresul favorizeaza epuizarea rezervelor de vitamina B din organism (complexul de vitamine B din dieta zilnica este indispensabil pentru un par frumos).

În urma unui soc, albirea parului se poate produce în cateva ore sau zile. Acest fenomen se explica prin descarcarea de adrenalina în circulatia sanguina, care ajunge la nivelul vaselor de sange ce iriga firul de par. Vasele sunt contractate, oprind hranirea parului. În plus, investigatiile arata ca foliculul de par este afectat si de stresul oxidativ, acelasi cauzat de expunerea la fumul de tigara, la poluare si la radiatiile ultraviolete. Stresul cronic, carenta de antioxidanti, vopsirea repetata cu produse întesate de chimicale toate acestea conduc, într-un fel sau altul, la încaruntirea prematura a parului.

Albirea prematura a parului se poate instala si din alte motive, cel mai adesea din cauze genetice ori pe fondul unor boli autoimune, afectiuni si traume ale scalpului (sinuzita, raceala cronica, vitiligo, anemie, carenta de vitamina B12, lipsa de iod, de zinc ori de fier din organism). În ceea ce priveste anemia pernicioasa, afectiune a sistemului imunitar, determina anticorpii din organismul tau sa distruga anumite celule din stomac si împiedica absorbtia vitamiei B12 în organism.sau de boli. O alta boala a sistemului imunitar, vitiligo afecteaza si pielea, distrugand melanocitele si ducand la aparitia unor zone pe care pielea si parul sunt albe.

Malnutritia, fumatul, dar si unele medicamente altereaza, de asemenea, functiile corpului, afectand productia de melanina (pigmentul ce da culoarea parului). S-a mai observat ca lipsa acidului folic din organism conduce la albirea parului fiindca substanta are un rol important în cresterea celulelor si sinteza proteinelor. Carenta de magneziu – cu rol-cheie în activitatea enzimatica – carenta de fier si de iod se manifesta tot prin caderea parului si prin albirea lui prematura. Alte cauze ce determina aparitia prematura a firelor albe sunt lipsa odihnei si disfunctiile tiroidiene. Conform unui studiu publicat în august 2008 în Jurnalul de Endocrinologie si Metabolism (Journal of Endocrinology and Metabolism) hipotiroidia si hipertiroidia pot afecta productia de melatonina din par ducand la încaruntirea prematura. Pe fondul afectiunilor si factorilor mentionati, melanocitele înceteaza, în timp, sa mai produca melanina. Albirea parului se poate produce si ca urmare a expunerii la un climat nefavorabil, la chimicale, la toxine sau la agenti poluanti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: afectiuni care iti albesc parul