Afectiunea considerata de medici o problema psihologica este, de fapt, o boala reala

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru oboseala cronica

Oameni din intreaga lume se lupta cu sindromul de oboseala cronica, dar, pentru ca este tot mai greu de diagnosticat, misterioasa boala nu are un tratament adecvat. Cercetatorii au descoperit insa acum o serie de biomarkeri care pot fi corelati cu afectiunea, ceea ce inseamna ca un test de sange ne poate conduce catre diagnosticarea ei.

Sindromul de oboseala cronica este numit si encefalomielita mialgica. Principalul sau simptom este oboseala persistenta, inexplicabila, care poate dura luni sau ani. Cei care sufera de aceasta afectiune se simt pur si simplu vlaguiti si ar sta tot timpul in pat.

Mai mult de un milion de americani si aproximativ 2,6% dintre oamenii de pe glob se lupta cu oboseala, dar gama larga de simptome prin care se infatiseaza a facut extrem de dificila studierea ei. Multi medici vazand in manifestarile ei mai degraba o problema psihologica, decat o "boala reala’’.

Cei care se lupta cu aceasta afectiune tind sa aiba simptome asemanatoare gripei si dureri de corp, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa se intrebe daca exista o legatura intre aceasta boala si sistemul imunitar.

Specialistii au analizat sangele a 186 de pacienti si l-au comparat cu cel al persoanelor sanatoase. Echipa a gasit in sangele pacientilor 17 citokine care pot fi corelate cu severitatea simptomelor oboselii cronice. Citokinele sunt biomarkeri care transmit informatii intre sistemul imunitar si leucocite, si sunt asociate, de asemenea, cu inflamatia. “Constatarile noastre arata in mod clar ca este o boala inflamatorie ce poate fi diagnosticata in urma unui test de sange”, spune Mark Davis, unul dintre cercetatori, potrivit gandul.info.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: afectiunea considerata de medici o problema psihologica este  de fapt  o boala reala