Afectiunea care afecteaza foarte multi copii fara ca parintii sa stie

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O coloana vertebrala normala, privita din spate sau din fata trebuie sa fie dreapta. Atunci cand apare o curbura la nivelul coloanei vertebrale ce poate fi observata din cele doua perspective, atunci se pune problema de scolioza. Adesea, aceste curburi iau forma unui S sau unui C, din cauza ca vertebrele rotite sau rasucite imping coastele mai sus fata de coloana vertebrala, explica Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Societatea de cercetare a scoliozei din SUA defineste scolioza ca fiind coloana vertebrala curbata cu 10 grade, sau mai mult, lucru vizibil in cadrul unei radiografii. De obicei, scolioza apare in partea superioara sau la mijlocul spatelui.

Conform National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases, 3 pana la 5 copii din 100 dezvolta curburi severe ale coloanei vertebrale ce necesita tratament. in cele mai multe cazuri, scolioza se dezvolta lent si nu este diagnosticata pana pe la varsta de 10-14 ani. Este mai des intalnita in cazul fetelor decat al baietilor.

Tipuri de scolioza la copii
Academia Americana de Chirurgie Ortopedica descrie 3 feluri de scolioza ce pot afecta copii: congenitala, neuromusculara si idiopatica

Scolioza congenitala
Acest tip de scolioza este prezent inca de dinainte ca bebelusul sa se nasca. Este destul de rara si este cauzata de faptul ca vertebrele nu se formeaza normal. Vertebrele pot fi formate partial, pot sa lipseasca sau pot sa fuzioneze in timpul formarii.

Scolioza neuromusculara
Multe situatii si boli neurologice pot avea ca rezultat scolioza. Printre exemple: paralizia cerebrala, distrofia musculara, spina bifida sau tumorile de la nivelul maduvei spinarii, sustine Dr. Pecec. Aceste situatii cauzeaza dezechilibru si slabiciune la nivelul muschilor atasati de coloana vertebrala. Acest lucru poate avea ca rezultat o serie de muschi mai puternici ce vor trage coloana intr-o parte, in partea opusa muschilor mai slabi.

Scolioza idiopatica
Acesta este probabil cel mai intalnit tip de scolioza la copii, 80% dintre cazuri primind acest diagnostic. Idiopatica este modul fantezist de a spune ca are cauze necunoscute. Acest tip de scolioza este rupt in trei categorii bazate pe varsta copilului: infantila (de la nastere la 3 ani), juvenila (de la 3 la 10 ani) si adolescentina (de la 10 la 18 ani, cea mai des intalnita). Scolioza idiopatica cel mai adesea debuteaza la pubertate si afecteaza mai mult fetele decat baietii. Desi cauzele sunt necunoscute, exista cercetari care sugereaza ca ar avea o legatura genetica.

Simptomele scoliozei

Anumite aspecte comune vizibile cu ochiul liber ce pot indica prezenta scoliozei sunt:

Umerii de inaltime neuniforma
Lamelele umarului inegale sau proeminente
Soldurile si pelvisul inclinate
Inegalitate la nivelul lungimii picioaarelor
Suprafata neregulata a cavitatii toracice atunci cand copilul se apleaca in fata
Diferenta de lungime a bratelor atunci cand copilul sta in picioare cu bratele pe langa corp.
Diferente vizibile intre muschii spatelui, atunci cand copilul este dezbracat
Pozitia capului nu este centrata la nivelul corpului.
Nu este neobisnuit ca un copil cu scolioza sa sufere si de dureri la nivelul coloanei din cauza dezechilibrului muscular. in cazurile extrem de severe, plamanii si inima pot fi afectate.

Cum se diagnosticheaza scolioza?
in primul rand se va face un examen fizic si se va stabili istoricul medical al pacientului, iar in timpul controlului medicul va observa semnele de mai sus. Apoi se vor face teste neurologice si o radiografie. Ar putea fi nevoie si de un examen RMN sau computer tomograf pentru a stabili cu precizie diagnosticul de scolioza. Aceste imagini vor putea sa ofere informatii despre form si severitatea bolii.

Cum se trateaza scolioza?
Principalul scop al tratamentului este acela de a opri progresia curburii si de a preveni deformarea. in unele cazuri, in functie de severitatea scoliozei, de pozitie, de varsta copilului sau de cati ani mai dureaza pana ce adolescentul devine adult, se alege observarea si monitorizarea scoliozei. Daca curbura este intre 24 si 40 de grade, iar scheletul copilului nu este inca matur, poate fi recomandat un corset care daca este purtat corect, exista studii si dovezi ca poate preveni dezvoltarea curburilor.

O curbura a coloanei vertebrale cuprinsa intre 40 si 50 de grade sau chiar mai mult poate incepe sa afecteze functionarea organelor interne precum a plamanilor sau a inimii. in acest caz este necesara o corectie chirurgicala. La fel ca in cazul celor mai multe afectiuni, diagnosticarea precoce este importanta si in cazul scoliozei. Cu cat este detectata mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a opri progresia curburii coloanei vertebrale.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: afectiunea care afecteaza foarte multi copii fara ca parintii sa stie