Aditivul care va fi interzis in UE. In ce alimente este folosit?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aditivi alimentari

Sorbitatul de sodiu urmeaza sa fie interzis in Uniunea Europeana din cauza lipsei de dovezi privind siguranta sa. Sorbitatul de sodiu este un conservant folosit pentru a impiedica formarea fungilor, bacteriilor si mucegaiurilor in produsele alimentare. Este utilizat in branzeturi, dulceturi si gemuri, dulciuri, cereale,  produse din carne, bauturi racoritoare, chiar si pentru fructe si legume proaspete.

In 2015, specialistii de la Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor au re-evaluat toti aditivii alimentari care fusesera autorizati in 2009. Cu aceasta ocazie au publicat o opinie stiintifica privitoare la acidul sorbic E200, la sorbatul de potasiu E202 si la sorbatul de calciu E203. Pentru ca nu au putut demonstra ca nu este toxic, EFSA nu a putut stabili o doza zilnica admisa pentru sorbatul de calciu.

Comisia Europeana a cerut sa se gaseasca suficiente informatii a cerut mai multe informatii legate de E203 pentru a putea avea un panou complet privind utilizarea sa in siguranta. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, sorbatul de calciu nu va primi aprobare de folosire. Michelle Maynard, director executiv al Asociatiei pentru Aditivi Alimentari si Ingrediente a declarat ca nu este vorba de lipsa unei sigurante, ci mai degraba de faptul ca producatorii au hotarat ca nu merita sa efortul de a le oferi autoritatilor datele necesare. Toti producatorii au obligatia sa eliminte sorbatul de potasiu din productie in 6 luni dupa ce hotararea este publicata in Jurnalul Uniunii Europene. 

Aditivii alimentarisunt ingrediente care se folosesc la prepararea unor produse alimentare în scopul îmbunătăţirii siguranţei, valorii nutriţionale şi/sau aspectului acestora. Folosiţi încă din antichitate pentru obţinerea de alimente, aditivii alimentari s-au diversificat, numărul celor autorizaţi pentru folosire de către Uniunea Europeană (Regulament 1333/2008) ajungând la 322.

sursa: gustarte.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aditivul care va fi interzis in ue. in ce alimente este folosit?