Aditivii periculosi din suplimentele alimentare

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 24, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru suplimente alimentare

Unele suplimente alimentare contin niveluri nesigure de arsenic, plumb si mercur, arata un studiu efectuat recent de Asociatia Pro Consumatori (APC).

In urma unei analize atente a 12 tipuri de suplimente alimentare de pe piata, Asociatia Pro Consumatori avertizeaza ca 90% din mentiunile de sanatate de pe suplimentele dietetice sunt inselatoare, iar unele dintre acestea pot da tulburari de vedere, boli renale, hepatice, cardiace si chiar cancer.

Iata care sunt cei mai frecvent intâlniti aditivi gasiti in suplimentele alimentare:

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. in Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.

E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.

E321 – butilhidroxitoluen (BHT), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice.BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului in concentratii mari si aparitia de tumori, poate produce astm si probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele si ochi si de asemenea este potential cancerigen si posibil perturbator al sistemului endocrin.

E330 – acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizând aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor si nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E331 – citratii de sodiu (saruri de sodiu ale acidului citric) sunt folositi si ca agenti de reglare a aciditatii produselor alimentare, ca antioxidanti, conservanti sau arome, produce efecte secundare ca greata, voma, crampe abdominale si musculare, reactii alergice, amortirea extremitatilor, oboseala, ritm cardiac anormal, crize, ameteala, respiratie greoaie etc.

E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator.Poate provoca alergii si se comporta ca o substanta de balast.

Nu se recomanda consumul frecvent.

E950 – acesulfam de potasiu, indulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala.

E952 – ciclamat de sodiu este un indulcitor artificial care are o putere de indulcire de 30 de ori mai mare decât zaharul. Acest aditiv nu este autorizat in SUA ca urmare a unor studii care au aratat posibile efecte carcinogene.

E954 – zaharina este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zaharul. E954 este folosit foarte des in combinatie cu alti indulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseste foarte des in combinatie cu ciclamatul si cu aspartamul in produsele “light”.

in anul 2015, consumatorii români au cheltuit 500 milioane euro pe suplimente alimentare.

"Folosirea suplimentelor este o treaba foarte serioasa si cu un rol important in sanatatea noastra, daca o facem cum trebuie si daca trebuie. Suplimentele de buna calitate nu se prea gasesc in farmacii, cu toate ca acestea au rafturile pline cu diverse variante. Suplimentele de buna calitate trebuie sa provina din surse naturale, organismul nostru nu poate metaboliza vitamine si minerale din surse sintetice. Este important sa citim cu atentie eticheta suplimentului si sa ne asiguram ca sursa de provenienta este una serioasa. Suplimentele trebuie sa aiba in spate studii medicale si nu folclorul din fata blocului. Suplimentarea trebuie sa completeze alimentarea corecta si sa se bazeze pe nevoile individuale. Nu ne suplimentam primavara pentru cresterea imunitatii si nici nu luam suplimente sa crestem pofta de mâncare. Suplimentele nu ingrasa si nici nu ne feresc de orice boala de pe glob”, explica Dr. Florin Ioan Balanica, specialist in medicina personalizata, nutritie si nutrigenomica.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aditivii periculosi din suplimentele alimentare