Adevăratul rol al apendicelui în organism

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru apendicelui în organism

Majoritatea oamenilor îl consideră complet inutil, însă cercetătorii au descoperit că apendicele are un rol important în organism.

Un banal tub, în abdomenul inferior drept, apendicele măsoară circa 10 cm şi este un segment al intestinului. Mai mult, într-o vreme era „la modă”  ca apendicele să fie extirpat chirurgical, fără motiv sau ca „bonus” în timpul altor operaţii în regiunea abdominală. Ideea de bază era prevenţia: să nu cumva să se declanşeze apendicita.

Ne fereşte de infecţii

Oamenii de ştiinţă susţin că apendicele ne ajută încă din viaţa intrauterină. Practic, la vârsta gestaţională de 11 săptămâni, în apendice se formează celulele endocrine. De asemenea, şi în viaţa adulţilor are un rol important apendicele: ne sporeşte imunitatea. Mai mult, în primii ani de viaţă, se pare că tocmai datorită apendicelui se formează sistemul imunitar, pentru că el ajută la maturizarea limfocitelor B şi la producerea anticorpilor imunoglobulinei A şi produce molecule ce asigură mişcarea limfocitelor către diferite zone ale corpului. Mai mult, recent, medicii au găsit o cale de a salva vieţi cu ajutorul apendicelui: l-au „transplantat” în locul unei uretre bolnave. Alte studii ştiinţifice arată că apendicele pare a fi „gazda” unor bacterii bune care, în situaţia îmbolnăvirii cu dizenterie ori holeră, sunt eliminate din intestine, iar bacteriile aflate în apendice ar putea repopula, după vindecare, intestinele. În principiu, se pare că apendicele ne poate feri de infecţii.

Sursa:   www.ziarulring.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: adevăratul rol al apendicelui în organism