Adevarul despre untisor. Il mancam fara sa stim cat de toxic e de fapt pentru organism

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 1, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Untișorul este o plantă de primăvară pe care mulți români îl consumă în stare crudă. Frunzele sale sunt folosite în salatele care însoțesc mesele de primăvară, alături de lobodă, ștevie sau leurdă. Untișorul este însă toxic, iar în unele țări nu este consumat deloc în stare crudă.

Popular, untişorul se mai numeşte şi sălăţică sau grâuşor şi este o plantă bogată în vitamina C, ale cărei frunze, spun unii, ajută la eliminarea toxinelor, curaţă sângele şi ficatul, potrivit site-ului informaţii preţioase.ro. Untişorul, se mai spune, luptă şi cu anemia, apară organismul de viruşi şi infecţii şi contribuie la creşterea nivelului de energie, conform specialiştilor citaţi de presa online.

Specialiștii spun că untişorul devine periculos atunci când a ajuns la maturitate sau a înflorit deja sau la consumul în cantităţi mari. Unii nutriţionişti recomandă 100 g pentru un adult, pe zi, şi 50 de g pentru copiii de peste 10 ani.

Conform site-ului formula-as, cei care consumă pentru prima dată untişor ar trebui să-şi înjumătăţească porţia, indiferent de categoria de vârstă.

Motivul? Planta conține protoanemonina, o substanță cu un efect toxic iritant.

De fapt, în alte țări, untișorul nu se consumă crud absolut deloc și este așezat pe o listă a plantelor toxice, sau chiar cu potențial fatal asupra animalelor.

Efectul toxic dispare în momentul în care frunzele sunt gătite.

sursa: stiri.com.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: adevarul despre untisor. il mancam fara sa stim cat de toxic e de fapt pentru organism