Adevarul despre dieta bazata pe shake-uri si supe

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

O dieta care presupune inlocuirea alimentelor solide cu supe si shake-uri poate ajuta persoanele obeze sa piarda o cantitate importanta din greutatea corporala, sugereaza un studiu publicat recent in jurnalul BMJ, citat joi de Press Association.

Mai multi pacienti din Marea Britanie cu o valoare a indicelui masei corporale (IMC) peste 30, care au urmat o dieta cu doar 810 calorii pe zi, au slabit in medie aproape 11 kilograme intr-un an, scrie Agerpres.

Potrivit echipei de oameni de stiinta de la Universitatea Oxford, programele de inlocuire totala a dietei pot fi recomandate fara retineri de medicii de familie si ar putea contribui la scaderea numarului de pacienti cu afectiuni asociate obezitatii si care se prezinta la cabinetele acestora.

Studiul clinic a fost realizat pe 278 de adulti obezi, impartiti in doua grupuri. Cei din primul esantion au fost inrolati intr-un program de gestionare a greutatii si au beneficiat de consiliere si sustinere medicala. Persoanele din al doilea grup au urmat un plan de inlocuire totala a dietei timp de 24 de saptamani.

Participantii la programul "Cambridge Weight Plan" si-au redus aportul caloric consumand 810 calorii pe zi, acumulate in principal din supe, shake-uri si suplimente, pe o perioada de opt saptamani. Ulterior, ei au trecut treptat la alimentatia obisnuita si au beneficiat de consiliere nutritionala. Dupa 12 saptamani, au fost incurajati sa inlocuiasca o masa pe zi cu un produs alternativ, la fel ca in timpul dietei.

Studiul a descoperit ca participantii care au urmat planul de inlocuire a dietei au pierdut in medie 10,7 kilograme din greutatea corporala dupa 12 luni, cu 7,2 kilograme mai mult in comparatie cu subiectii din primul grup. Totodata, ei au prezentat o reducere a riscului de aparitie a bolilor de inima, accident vascular cerebral si diabet.

Cercetarea demonstreaza ca programele de inlocuire totala a dietei sunt sigure si eficiente si pot fi recomandate de medicii de familie, precizeaza studiul. "in trecut, ne-am temut ca scaderea rapida in greutate intr-o perioada scurta poate conduce ulterior la acumularea rapida a kilogramelor eliminate. Insa, acest studiu demonstreaza ca la noua luni dupa faza intensiva de scadere din greutate participantii au slabit de cel putin trei ori mai mult in comparatie cu cei care au urmat un regim conventional", a declarat Susan Jebb, cercetatoare la Universitatea din Oxford. Studiul a fost finantat de "Cambridge Weight Plan" si Institutul national pentru cercetare in domeniul sanatatii din Marea Britanie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: adevarul despre dieta bazata pe shake-uri si supe