Adevarul despre bauturile din probiotice

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Beneficiile bauturilor probiotice ar putea fi minime in cazul persoanelor sanatoase, conform unui nou studiu ce arata ca bacteriile benefice nu reusesc sa adere tractului digestiv. Consumul de iaurt sau administrarea suplimentelor cu probiotice sunt recomandate pentru imbunatatirea florei intestinale. Conform descopera.ro, care citeaza Independent, cercetatorii israelieni au analizat efectele probioticelor in cazul oamenilor sanatosi prin studierea bacteriilor din intestine si stomac. 

Acestia au descoperit ca, in mare parte, bacteriile nu au reusit sa stabileasca noi colonii in tractul gastrointestinal. „Surprinzator, au observat cum mai multi voluntari sanatosi au fost rezistenti la bacteriile din probiotice”, a declarat prof. Eran Elinav, imunolog din cadrul Institutului de Stiinta Weizmann din Israel. „Acest fapt sugereaza ca nu ar trebui recomandate ca suplimente universale”, a adaugat el. Echipa a descoperit ca administrarea probioticelor dupa un tratament antibiotic poate distruge flora intestinala si poate provoca afectiuni metabolice. 

Probioticele sunt asa-numitele bacterii bune, care se gasesc in mod natural in organismul nostru si ajuta la asimilarea substantelor nutritive, luptand in acelasi timp impotriva infectiilor. Sunt microorganisme care alcatuiesc flora benefica a organismului, iar in corpul nostru traiesc intre 400 si 500 de astfel de tulpini de bacterii. Aceste microorganisme se regasesc la nivelul pielii, tractului uro-genital, cailor respiratorii superioare, cavitatii bucale si, in mare masura, la nivel intestinal.

Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organism la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastrointestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele de colon iritabil. De asemenea, probioticele sunt implicate in sinteza de vitamine B1, B2, B6, B12, acid folic si biotina si ajuta organismul sa se detoxifice de substante nocive precum amoniacul, colesterolul sau excesul de hormoni.

Printre factorii perturbatori ai florei benefice se numara: antibioticele, corticosteroizii, pilulele anticonceptionale, ibuprofenul, aspirina si indometacinul, apa clorinata, precum si unele alimente (zaharul rafinat, grasimile hidrogenate). De aceea, tot mai multe persoane au nevoie de probiotice, mai ales ca literatura de specialitate precizeaza faptul ca 80% din forta sistemului imunitar este localizata la nivelul intestinelor, in flora bacteriana.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: adevarul despre bauturile din probiotice