Acesta este cel mai nutritiv grau

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Alacul este una dintre cele mai vechi plante cultivate în istoria omenirii si se crede ca a fost folosit înca de acum 7.000-8.000 de ani. Este o cereala ruda cu grîul, plina de substante nutritive, vitamine, minerale si compusi organici esentiali pe care alte cereale si varietati de grîu nu le contin, ceea ce ar putea explica interesul reînnoit pentru alac. Denumirea stiintifica a acestui vechi preparat alimentar este Triticum spelta, dar este mai cunoscut sub denumirea de grîu nedecorticat sau grîu spelt. Se gaseste în supermarketuri si magazine de produse naturiste. Faina poate fi folosita pentru pîine, paste si produse de panificatie (pizza). În Bavaria si Belgia, din alac se face bere.

Alacul este bogat în carbohidrati, dar nivelurile foarte ridicate de proteine (21% din consumul zilnic recomandat) si fibre dietetice (30% într-o singura portie) sînt impresionante. Alacul mai contine si fier, cupru, mangan, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu, niacina, tiamina, vitamina B6 si acid folic. Fibrele dietetice ajuta la stimularea tranzitului intestinal, accelerarea absorbtiei nutrientilor si ameliorarea unor afectiuni precum constipatia, balonarea, crampele, diareea si problemele gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele. Alacul are unul dintre cele mai ridicate continuturi de fibre dietetice dintre toate soiurile de grîu.

Fibrele alimentare dietetice pot interactiona cu procesele de absorbtie a colesterolului si inhiba absorbtia colesterolului din alimente. De fapt, alacul poate viza în mod specific colesterolul rau si îl poate elimina din organism. Nivelele ridicate de fier si cupru din alac se combina pentru a creste semnificativ circulatia sîngelui. Fierul si cuprul sînt esentiale pentru crearea globulelor rosii, iar cresterea fluxului de sînge în tot corpul înseamna o oxigenare suplimentara a organelor si tesuturilor, accelerarea vindecarii, niveluri de energie amplificate si un metabolism mai bun. Cresterea circulatiei poate accelera si cresterea parului, în timp ce continutul de fier previne anemia.

Niacina este una dintre vitaminele esentiale care se gasesc în cantitati semnificative în alac. Joaca un rol cheie în functionarea glandelor suprarenale, în special în productia de hormoni sexuali. Alacul are o gama impresionanta de minerale esentiale necesare pentru sanatatea oaselor. Aceste minerale contribuie la dezvoltarea tesutului osos, prevenind astfel osteoporoza si alte afectiuni legate de vîrsta care slabesc sau degradeaza oasele din organism. Nivelele ridicate de fosfor si proteine, fac ca aceasta cereala sa fie foarte importanta pentru dezvoltarea si dezvoltarea de noi tesuturi, vase de sînge, muschi, oase si organe. Fosforul este unul dintre elementele esentiale care stau la baza crearii de noi proteine.

Tiamina stimuleaza sistemul imunitar si mecanismele defensive ale corpului, în acelasi timp relaxînd stresul psihic si anxietatea. Alacul este una dintre putinele cereale care se pot lauda cu un nivel semnificativ de tiamina. Desi zaharurile simple si carbohidratii sînt cunoscuti ca fiind periculosi pentru diabetici, continutul ridicat de fibre din alac poate contracara aceste efecte si poate ajuta la reglarea eliberarii si descompunerii acestor zaharuri simple în glucoza. Prin reglarea eliberarii de insulina si glucoza în organism, alacul ajuta la gestionarea diabetului zaharat. În ciuda tuturor acestor beneficii sanatoase, alacul contine gluten, alergenul responsabil pentru boala celiaca. Prin urmare, persoanele care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa aleaga alte cereale.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: acesta este cel mai nutritiv grau