Acest tip de alimente genereaza cancer pulmonar

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 17, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente cu grasimi saturate

Persoanele care consuma o cantitate mare de grasimi saturate - tipul "rau" de grasimi, ce abunda în produse precum untul sau carnea de vita - au un risc mai mare de a dezvolta cancer de plamani în comparatie cu indivizii care au o dieta saraca în astfel de alimente, sugereaza un studiu recent realizat în Statele Unite, citat de Reuters.

În comparatie cu adultii care au avut o alimentatie saraca în grasimi saturate, persoanele care au consumat cele mai mari cantitati de grasimi totale si saturate au avut un risc cu 14% mai mare de cancer de plamani, a descoperit cercetarea. În cazul fumatorilor, dieta bogata în grasimi suplimenteaza acest risc cu 15%.

În conditiile în care cea mai buna modalitate de diminuare a posibilitatii de a dezvolta aceasta boala o reprezinta absenta fumatului, "o alimentatie sanatoasa poate de asemenea reduce riscul de cancer la plamani", a declarat coautoarea studiului, Danxia Yu, de la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

"Descoperirile noastre sugereaza în special faptul ca un aport crescut de grasimi polinesaturate coroborat cu reducerea consumului de grasimi saturate, în special în randul fumatorilor si a celor care s-au lasat recent de fumat, poate (ajuta la prevenirea) nu numai a bolilor cardiovasculare, ci si a cancerului de plamani", a declarat ea.

American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) recomanda în acest sens asa-numita dieta DASH pentru stoparea hipertensiunii (Dietary Approaches to Stop Hypertension) si dieta mediteraneana. Ambele stiluri alimentare pun emfaza pe gatitul cu uleiuri vegetale bogate în grasimi nesaturate, consumul de nuci, fructe, verdeata, lactate cu continut scazut de grasimi, cereale integrale, peste si carne de pasare si limitarea consumului de carne rosie, zahar si sare.

"Aceste linii directoare sunt similare celor pentru evitarea bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si diabetului si as spune ca sunt exact aceleasi care contribuie în general la prevenirea cancerului si mai ales a celui pulmonar", a declarat doctor Nathan Berger, om de stiinta în cadrul Case Western Reserve University si University Hospitals Cleveland Medical Center, care nu a fost implicat în studiu. "Acest lucru nu înseamna ca presupune aruncarea fripturilor si a untului din frigider, ci reducerea (consumului acestora - n.r.) la o data pe saptamana", a adaugat el în cadrul unui interviu citat de Reuters.

Pentru aceasta cercetare, oamenii de stiinta au analizat informatii din cadrul a zece cercetari publicate anterior în Statele Unite, Europa si Asia care au analizat modul în care aportul de grasimi din alimentatie influenteaza posibilitatea de îmbolnavire de cancer de plamani.

Laolalta, studiile au însumat 1,4 milioane de participanti dintre care 18.822 au fost diagnosticati cu cancer pulmonar în timpul unei perioade medii de cercetare de peste noua ani.

Oamenii de stiinta au împartit subiectii în cinci categorii, în functie de cantitatea de grasimi totale si saturate consumata. De asemenea, participantii au fost divizati în cinci grupuri dupa procentul de grasimi nesaturate din dieta. Per total, persoanele care au mancat cea mai mare cantitate de grasimi nesaturate au avut un risc cu 8% mai mic de a dezvolta cancer de plamani în comparatie cu cele care au consumat cea mai mica cantitate, arata oamenii de stiinta în "Journal of Clinical Oncology".

Înlocuirea a 5% din calorii din grasimi saturate cu grasimi nesaturate a fost asociata cu o scadere cu 16% a riscului de cancer pulmonar cu celule mici (microcelular) si cu 17% a posibilitatii de a dezvolta un alt tip de cancer de plamani cunoscut drept carcinom cu celule scuamoase, conform Agerpres.

Una dintre limitarile studiului o reprezinta faptul ca informatiile privind nutritia au fost obtinute doar la un anumit moment, noteaza autorii, ceea ce face imposibila urmarirea modului în care schimbarile în alimentatie ar putea influenta sansele de aparitie a cancerului.

De asemenea, nu au fost luati în calcul alti doi factori care ar putea contribui la cancer - zaharul si grasimile trans, a atras atentia Glen Lawrence, cercetator în biochimie la Long Island University din Brooklyn, New York, care nu a fost implicat în cercetare. Acesta a adaugat ca unele cercetari realizate anterior au evidentiat faptul ca si grasimile nesaturate ar putea creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: acest tip de alimente genereaza cancer pulmonar