Aceasta regula te va ajuta SA TE ODIHNESTI intreaga noapte

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru somnul de noapte

Calitatea somnului este foarte importanta pentru functionarea optima a corpului uman. De ea depind procese precum memoria, vindecarea, abilitatea cognitiva etc.
Chiar daca ti se pare ca dormi suficient de mult, un somn de 8 ore pe noapte, tot te poti simti obosit.

Ciclul somnului
Somnul are perioade ciclice de 90 de minute. Primul stadiu este somnul non-REM (Rapid Eye Movement). In timpul acestei perioade activitatea organismului incetineste, scad pulsul, respiratia si temperatura corpului. Creierul transmite corpului sa se relaxeze si sa intre intr-o pozitie confortabila (de obicei pozitia fetus). Este putin probabil sa visezi in aceasta etapa, caci esti constient, inca, iar muschii sunt activi.
Urmatorul este stadiul REM, al somnului adanc. Muschii sunt „paralizati”, respiratia, pulsul si temperatura corpului sunt neregulate. Desi ai putea spune despre creier ca este in repaos, masuratorile specialistilor au indicat exact contrariul. In acest stadiu poti visa.
Ultimul stadiu este somnul ultradian – trezirea. Organismul incepe sa-si „revina”, organele isi reiau incet functiile.

Trezirea cu ceas desteptator
Nu se stie niciodata din ce somn te trezeste destaptatorul. In functie de ora la care te-ai culcat poate fi ciclul non-REM sau cel REM. Specialistii spun ca privarea de somn REM poate duce la cresterea in greutate, tulburari hormonale si aparitia diabetului.
Si atunci, ce e de facut? Sa renuntam la ceasul desteptator? NU. Ne putem folosi de regula celor 90 de minute.
Setam ora la care trebuie sa ne trezim, apoi „dam inapoi” cate 90 de minute pana ajungem la durata optima a unui somn si ne trezim astfel la ora la care organismul intra singur in starea de trezire. Vei scapa astfel de situatia in care ceasul te trezeste dintr-un vis frumos.
De exemplu, daca vrei sa te trezesti la 7:00 dimineata, ar trebui sa te culci la 11:30 seara (7,5 ore de somn) sau la 10:00 (9 ore de somn).

Sursa:   sfatulparintilor.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aceasta regula te va ajuta sa te odihnesti intreaga noapte