Aceasta poate fi cea mai eficienta metoda pentru a renunta la fumat!

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru renuntare la fumat

Persoanele fumatoare pot fi "momite" sa renunte la tigarete daca le este oferita perspectiva obtinerii unor castiguri financiare. Aceasta metoda reprezinta o abordare incurajatoare, potrivit unui studiu clinic realizat in Statele Unite in medii socio-economice defavorizate, in care fumatul se mentine la un nivel considerabil mai ridicat in comparatie cu restul populatiei americane.

in pofida unei scaderi a numarului fumatorilor in ultimii ani in Statele Unite, fumatul ramane principala cauza de mortalitate ce poate fi evitata in aceasta tara si afecteaza mai ales persoanele sarace si minoritatile, potrivit unui articol publicat luni in Internal Medicine, un buletin editat de Journal of the American Medical Association (JAMA).

Cercetatorii de la Centrul Medical din Boston (BMC) au propus un program unui numar de 352 de participanti in varsta de peste 18 ani, dintre care 54% erau femei, 56% erau persoane de culoare si 11,4% erau hispanici care fumau cel putin 10 tigarete pe zi.

Jumatate dintre ei au primit documente care le explicau ceea ce trebuie sa faca pentru a beneficia de sprijin cu scopul de a renunta la fumat.

Cealalta jumatate a avut acces la un consilier pentru a-i ajuta sa obtina tratamente de substitutie pentru nicotina, consiliere psihologica si un stimulent financiar. Acest stimulent era de 250 de dolari pentru aceia care renuntau la fumat in primele sase luni. Persoanele in cauza primeau apoi o suma suplimentara de 500 de dolari daca se abtineau sa fumeze in urmatoarele sase luni.

O a doua sansa a fost oferita acelor persoane care nu au reusit sa renunte la fumat in primele sase luni: participantii au putut sa incaseze 250 de dolari daca au renuntat la fumat in urmatoarele sase luni.

Analizele de saliva si de urina au permis medicilor americani sa constate ca aproape 10% din totalul participantilor "momiti" cu bani nu mai fumau dupa sase luni si 12% renuntasera la acest viciu la un an dupa debutul studiului. in celalalt grup, aceste procente au fost mai mici de 1% respectiv 2%.

"Aceste rezultate arata modul in care un program ce combina mai multe abordari, inclusiv o stimulare financiara, poate fi eficient impotriva fumatului", a declarat Karen Lasser, medic la Centrul Medical din Boston si profesor secundar la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Boston. Studiul a fost finantat de American Cancer Society.

Programul a inregistrat rezultate bune mai ales in randul fumatorilor mai in varsta, femeilor si persoanelor de culoare informeaza AFP citat de Agerpres.

"Promisiunea obtinerii unei sume de bani a fost probabil o motivatie importanta la aceasta populatie pentru a renunta la fumat", insa studiul nu a fost in masura sa cuantifice efectul, intrucat participantii au beneficiat si de tratamente de substitutie si de consiliere psihologica", a explicat Karen Lasser.

Cercetatoarea americana a mentionat rezultatele unui studiu publicat in 2015 in New England Journal of Medicine, realizat pe un esantion alcatuit din 878 de angajati ai grupului General Electric. Dupa ce le-a fost oferita suma de 750 de dolari, numarul fumatorilor care au renuntat la tigarete s-a triplat.

in Franta, un studiu programat sa se desfasoare pe durata a doi ani a fost lansat in aprilie 2016 cu obiectivul de a le incuraja pe femeile insarcinate sa renunte la fumat: 16 maternitati ofera in medie 300 de euro participantelor pentru ca acestea sa nu mai fumeze in timpul sarcinii. Aproximativ 20% din femeile insarcinate din Franta sunt fumatoare.

Eficienta acestei abordari a fost deja demonstrata si in Scotia, potrivit unui studiu publicat la inceputul anului 2015 in revista medicala britanica BMJ: 23% dintre femeile care au primit o astfel de retributie au renuntat la fumat, comparativ cu procentul de doar 9% inregistrat in randul femeilor care au renuntat la tigarete fara sa primeasca stimulente financiare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aceasta poate fi cea mai eficienta metoda pentru a renunta la fumat!