Aceasta ar putea fi principala cauza a sindromului ovarelor polichistice

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, May 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune comuna, fiind principala cauza a infertilitatii la nivel global. Insa, in ciuda multor ani de cercetare si speculatii, nimeni nu stie cu exactitate care este cauza.

Pentru o perioada indelungata, specialistii au considerat ca boala incepe in ovare, dar o noua cercetare sugereaza ca afectiunea incepe din creier. Conform Science Alert, afectiunea s-ar putea instala in creierul fetelor inainte ca acestea sa se fi nascut. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Lille din Franta a ajuns la un rezultat uimitor ce sugereaza ca sindromul se dezvolta atunci cand un hormon produs de catre ovare interactioneaza cu o serie de neuroni din creierul mamei. 

Aceasta interactiune duce la aparitia unei serii de efecte ce distrug enzimele din placenta si in cele din urma provoaca sindromul ovarelor polichistice la urmasi. Avand in vedere ca sindromul este ereditar, teoria ar putea explica acest lucru. Sindromul ovarelor polichistice cuprinde o serie de simptome asociate dezechilibrelor hormonale. Femeile cu aceasta afectiune pot lua rapid in greutate, dezvolta chisturi mari pe ovare, au dificultati la ovulatie, acnee, par facial, depresie si menstruatii abundente. 

Majoritatea tratamentelor pentru sindrom sunt limitate si cuprind medicamentatie hormonala. Insa chiar si dupa administrarea tratamentului, femeile sunt predispuse sa dezvolte afectiuni cardiovasculare, infertilitate sau diabet de tip 2. Cercetarea recenta se axeaza pe hormonul anti-Mullerian (AMH) ce este produs de catre foliculii localizati pe suprafata ovarelor. Studiile anterioare au demonstrat ca AMH poate interactiona cu neuronii ce provoaca eliberarea hormonul luteinizant (LH) ce creste in timpul ovulatiei. Insa femeile cu ovare polichistice au un nivel crescut al LH-ului chiar si in afara ovulatiei. 

In cadrul studiului, specialistii au analizat nivelul de AMH al femeilor ce se aflau in cel de-al doilea trimestru de sarcina. in cadrul celor patru grupuri se aflau atat femei cu o greutate normala, cat si femei obeze. Suprinzator insa, nivelul de AMH a fost acelasi in cazul ambelor tipuri de femei. In cadrul testelor pe soareci, specialistii au injectat in femele de rozatoare gravide hormonul AMH ce imita dezechilibrele din cadrul sindromului ovarelor polichistice. Insa chiar si dupa administrarea tratamentului, puii femele au dezvoltat sindromul. 

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: aceasta ar putea fi principala cauza a sindromului ovarelor polichistice