Accesoriul pe care il folosim zilnic si care ne poate lasa fara auz

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, June 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru auzul

Castile de urechi clasice sau cele bluetooth sunt un accesoriu de nelipsit in zilele noastre. Desi au multe avantaje (sunt mici, la moda si practice atat acasa, cat si in spatiile publice), reprezinta un real pericol pentru sanatatea urechii.

„Castile pun in pericol auzul si conduc la afectiuni frecvente ale urechii, iar in cazuri extreme chiar la surditate. Hipoacuzia provocata de expunerea prelungita la zgomote puternice este tot mai des intalnita in ultimul timp, indeosebi la tineri. Ceea ce este si mai grav este faptul ca pierderea auzului este ireversibila”, precizeaza Dr. Capatana Danusia pentru Gandul.

Folosirea acestor accesorii nu este interzisa, insa trebuie sa invatam sa le folosim intr-un mod corect si rational. „Sensibilitatea la zgomot difera de la o persoana la alta dar, in general, nu este recomandat ca sunetul din casti sa depaseasca 85 de decibeli (o conversatie normala ajunge la 60 dB). O intensitate a sunetului mai mare de 90 dB poate da o serie de complicatii auditive, inclusiv pierderea auzului.

In cazul imprumutarii castilor (prieteni,membrii ai familiei) riscul de a face o infectie este mai mare, bacteriile fiind preluate, prin intermediul acestora, de la o persoana la alta. Praful si mizeria care se depun pe casti atunci cand sunt lasate la-ntamplare reprezinta o alta cauza a infectiilor auriculare. De asemenea, in timpul antrenamentelor fizice, transpiratia si umiditatea se instaleaza in jurul castilor, lucru care favorizeaza inmultirea bacteriilor si a ciupercilor’’, adauga specialistul.

In cazul in care o persoana incepe sa nu mai auda bine, sa vorbeasca din ce in ce mai tare, sa auda un tiuit permanent in ureche, sa acuze dureri sau chiar unele secretii purulente la nivelul conductului auditiv extern, atunci trebuie sa se prezinte la un control de specialitate.

„Evitati folosirea castilor intraauriculare, cele mai bune sunt castile clasice, care se amplaseaza pe cap. De asemenea, este importanta dezinfectarea castilor periodic. Daca sunt prevazute cu capac de cauciuc sau burete, acesta trebuie schimbat cel putin o data pe luna, depozitarea lor in conditii corespunzatoare (cutiuta sau punguta ) si evitarea folosirii in comun cu alte persoane.

Muzica trebuie ascultata la un  volum moderat, nu la maximum, (plasarea volumului la o capacitate de 60%), si pentru perioade cat mai scurte de timp”, mai spune medicul Capatana Danusia. Daca achizitionam accesorii de calitate si ascultam muzica la un volum normal, castile nu reprezinta un pericol. Cu toate astea, se recomanda evitarea acestora atunci cand nu sunt necesare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: accesoriul pe care il folosim zilnic si care ne poate lasa fara auz