A fost descoperita o noua forma ce s-a asuns pana acum in celulele noastre

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Sunt aproximativ 2 metri patrati care acopera corpul unui adult, iar la baza nu are forma pe care o cunoastem.

Cercetatorii au descoperit o forma geometrica cu totul noua, necunoscuta pana in prezent de cercetatori si matematicieni care se pare ca s-a aflat in tot acest timp in pielea umana. Conform Science Alert, forma a fost descoperita in celulele epiteliale. 

Acestea sunt printre cele mai importante celule ce ajuta la dezvoltarea structurilor din embrion care devin in cele din urma organe ale corpului. Pana in prezent cercetatorii nu au inteles cu exactitate forma individuala a celulelor epiteliale. insa, recent prin intermediul simularilor computerizate ale modelelor 3D, specialistii au ajuns la descoperirea unei noi forme. 

„In cadrul testelor, rezultatele pe care le-am obtinut s-au dovedit a fi stranii. Modelele computerizat ne-au aratat ca nu este vorba doar despre o curbare a tesutului, existenta unor coloane si a unor forme turtite”, a declarat bioinginerul Javier Buceta din cadrul Universitatii Lehight, noteaza descopera.ro. 

In afara de acestea Buceta a observat o forma cu totul noua. Seamana cu prisma, insa in timp ce un capat este compus din cinci unghiuri al doilea are sase unghiuri. „Spre suprinderea noastra forma nu are o denumire matematica”, a declarat Buceta. 

Echipa a denumit noua forma „scutoid”, deoarece aduce aminte de forma superioara a toracelui unor insecte, denumit „scutellum”. Echipa sustine ca forma ajuta la eficientizarea energiei in momentul in care celula se curbeaza. „Atunci cand tesutul se curbeaza tinde sa minimalizeze consumul de energie pentru a fi mai stabila”, a declarat biologul Luisma Escuaderp din cadrul Universitatii din Sevilla, Spania. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: a fost descoperita o noua forma ce s-a asuns pana acum in celulele noastre