A fost descoperita legatura dintre depresie si insomnie

Posted by Alin Marinescu on Thursday, August 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Aproximativ 75% dintre persoanele diagnosticate cu depresie declara ca sufera de lipsa somnului. in acelasi timp, persoanele care sufera de insomnii sunt predispuse sa dezvolte depresie.

Cercetatorii au publicat un nou studiu prin care se doreste descoperirea unui remediu pentru tratarea ambelor afectiuni, scrie descopera.ro, care citeaza InVerse. Insomniile si depresia merg mana in mana. Am lucrat in acest domeniu de multi ani, iar lipsa odihnei sau una precara este un simptom al depresieiā€, a declarat profesorul Jianfeng Feng, din cadrul Universitatii din Warwick.

Feng sustine ca de-a lungul istoriei a fost dificila descoperirea relatiei dintre somn si depresie, insa echipa sa a descoperit o asociere neuronala intre cele doua stari. Ei au descoperit ca exista o conectivitate functionala intre doua regiuni ale creierului ce sunt asociate memoriei pe termen scurt, sinelui si emotiilor negative. Conectivitatea functionala, termen ce descriere momentul in care parti separate ale creierului sunt conectate prin retelel neuronale active, poate explica de ce creierul unor persoane incearca sa inteleaga dimineata tot ceea ce este gresit. 

Cercetatorii au evaluat informatii privind 1.017 de americani cu varste cuprinse intre 22 si 35 de ani, ce au luat parte la proiectul Human Connectome. in cadrul datelor erau incluse si tomografii ale participantilor, ce prezentau schimbarile activitatii cerebrale in functie de fluxul sanguin. in total au fost descoperite 162 de conexiuni neuronale functionale asociate somnului. De asemenea, 39 dintre cele 162 au fost asociate multiplelor parti ale creierului ce sunt active in timpul episoadelor depresive.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: a fost descoperita legatura dintre depresie si insomnie