9 superbeneficii ale frunzelor de maslin

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Frunza de maslin a fost folosita pentru prima data cu scop medicinal in Egiptul antic, fiind in acelasi timp un simbol al puterii ceresti. Frunzele maslinului (Olea europaea) au fost folosite de-a lungul timpului in alimentatie ca extract, ceai de plante sau pulbere. Aceste frunze contin multi compusi cu potential bioactiv, antioxidant, antiinflamator, de reglare a tensiunii, hipocolesterolemic si hipoglicemiant – beneficii similare cu cele oferite de uleiul de masline.

Din ce in ce mai multe studii dovedesc faptul ca frunzele de maslin sunt un puternic medicament natural. Pe lainga cele mentionate, beneficiile frunzelor de maslin mai includ suport cardiovascular si pentru sistemul imunitar si cresterea energiei. La inceputul secolului al XIX-lea, uleiul din frunze de maslin era folosit ca solutie pentru scaderea febrei, iar caiteva decenii mai tairziu era utilizat ca tratament pentru malarie. in medicina marocana, extractul de frunze de maslin era infuzat si utilizat cu scopul de a stabiliza nivelul de zahar din sainge si de a controla diabetul zaharat.

Oleuropeina, unul dintre compusii primari din extractul de frunze de maslin, a atras atentia specialistilor inca de acum un secol, datorita proprietatilor sale antivirale, antibacteriene si antifungice. Studiile au descoperit ca oleuropeina, care este un polifenol, este un antioxidant puternic, ce scade tensiunea arteriala in mod natural si previne bolile cardiovasculare. Puterea oleuropeinei s-a vazut in cadrul studiilor in care a condus la regresul sau chiar disparitia tumorilor animalelor in decurs de 12 zile.

Maslinul face parte din familia Oleaceae, care include si specii precum liliacul sau iasomia. Acesta este un copac vesnic verde, originar din zona mediteraneana, Asia si Africa. Fiind in mod obisnuit un arbore scund, rareori depasind 7-14 m inaltime; florile sunt mici, albe si usoare, iar frunzele au o culoare argintie spre verde si ajung paina la 10 cm lungime si 3 cm latime. Compusul bioactiv din frunzele de maslin (oleuropeina) poate constitui 6%-9% din materia uscata din frunze, alaturi de alti metaboliti care ofera beneficii pentru sanatatea celulara si efecte antioxidante (flavonoide, triterpene). Astazi, frunzele de maslin si-au caistigat recunosterea datorita beneficiilor dovedite, care vor fi prezentate in continuare.

1. Frunzele de maslin scad tensiunea arteriala. Un studiu efectuat in anul 2011 a evaluat eficacitatea extractului din frunze de maslin in comparatie cu medicamentele administrate pacientilor cu hipertensiune arteriala. Consumul a 500 mg de extract din frunze de maslin, de doua ori pe zi, timp de opt saptamaini, a condus la reducerea semnificativa a tensiunii arteriale sistolice si diastolice. Tratamentul cu frunze de maslin a determinat si o reducere a nivelului trigliceridelor si a colesterolului rau. in plus, aceasta solutie naturala nu provoaca niciun fel de reactie adversa.

2. Frunzele de maslin imbunatatesc sanatatea cardiovasculara. Frunzele de maslin au fost folosite ca tonic natural pentru sprijin cardiovascular timp de mii de ani. Dozele mari de extract din frunze de maslin s-au dovedit a fi utile in reducerea nivelurilor crescute de colesterol rau, ajutaind si la mentinerea tensiunii arteriale normale. Oleuropeina, glicozida principala prezenta in frunzele de maslin, si hidroxitirozolul, produsul principal al oleuropeinei, au fost legate de reducerea bolilor coronariene si a anumitor tipuri de cancer. Un studiu realizat la School of Biomedical Sciences din Australia a examinat sobolani hraniti cu un continut ridicat de grasimi si cu o dieta bogata in carbohidrati timp de 16 saptamaini. sobolanii care au fost tratati cu extracte din frunze de maslin si-au normalizat functiile cardiovasculare, hepatice si metabolice. Acest studiu sugereaza ca frunzele de maslin pot avea efecte benefice impotriva stresului cardiovascular si cronic, precum si impotriva inflamatiei cauzate de anumite afectiuni.

3. Frunzele de maslin te ajuta in gestionarea diabetului
O cercetare realizata in Grecia a masurat efectele extractului din frunze de maslin cu privire la formarea de compusi finali avansati de glicare (AGE), substante ce pot fi un factor important in dezvoltarea diabetului zaharat si a altor boli cronice. Inhibarea formarii de AGE este o tinta terapeutica si de prevenire pentru pacientii cu diabet zaharat, extractul de frunze de maslin fiind un tratament natural eficient. Polifenolii din frunzele de maslin joaca un rol vital in controlul glicemiei.

4. Frunzele de maslin reduc riscul de cancer. Extractul de frunze de maslin se prezinta ca un important tratament natural anticancer datorita capacitatii sale de a opri procesul angiogenic, care stimuleaza dezvoltarea tumorilor. Oleuropeina are un efect antioxidant si antiangiogenic prin inhibarea reproducerii si migrarii celulelor tumorale avansate. Un studiu din 2009 realizat in Grecia a aratat pentru prima data ca extractul de frunze de maslin inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, incetineste dezvoltarea celulelor asociate cu cancerul de sain, de vezica urinara si cancer cerebral.

5. Frunzele de maslin imbunatatesc functionarea creierului. Un alt avantaj al frunzelor de maslin este legat de efectele sale pozitive asupra functiei cerebrale. Studiile arata ca oleuropeina reduce simptomele sau aparitia tulburarilor legate de vairsta, cum ar fi dementa sau boala Alzheimer. Cercetarile sugereaza ca exista o legatura intre radicalii liberi si Alzheimer, iar pentru ca frunzele de maslin sunt un puternic antioxidant, ajuta la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi si protejeaza creierul de pierderile de memorie. Extractul din frunze de maslin reprezinta o modalitate sigura si eficienta in tratarea naturala a bolii Alzheimer.

6. Frunzele de maslin trateaza artrita. Artrita este o afectiune comuna, care provoaca tumefactie si durere la nivelul articulatiilor. Tumefactia inseamna inflamatie, iar pentru ca frunzele de maslin sunt un agent antiinflamator, acestea functioneaza ca un remediu natural pentru artrita. Un studiu efectuat in anul 2012 a aratat ca extractul de frunze de maslin reduce in mod semnificativ inflamatia sobolanilor cu artita. Cercetarile confirma ca frunzele de maslin elimina durerea cronica asociata cu osteoartrita si reduc productia de citokine si enzime specifice procesului inflamator.

7. Frunzele de maslin distrug bacteriile si fungii. Un beneficiu important al frunzelor de maslin este capacitatea lor de a lupta impotriva infectiilor, inclusiv a infectiilor cu Candida, meningita, pneumonie, oboseala cronica, hepatita B, malarie, gonoree, zona Zoster sau tuberculoza. De asemenea, trateaza in mod natural infectiile urechii, ale tractului urinar si cele dentare. Un studiu din anul 2003 confirma ca extractele din frunze de maslin au un puternic efect antimicrobian impotriva bacteriilor si ciupercilor. in cadrul studiului, frunzele de maslin au ucis aproape toate bacteriile testate, inclusiv pe cele dermatofite (care cauzeaza infectii la nivelul pielii, parului si unghiilor), Candida albicans (un agent al infectiilor orale si genitale) si Escherichia coli.

8. Frunzele de maslin intaresc sistemul imunitar. Frunzele de maslin au proprietati antivirale, fiind de folos in prevenirea racelilor comune si in tratamentul impotriva virusurilor periculoase. Cercetarile arata ca acest extract natural lupta impotriva unui numar mare de microbi cauzatori de boli, inclusiv impotriva unor virusuri care cauzeaza gripa si alte infectii respiratorii. Compusii puternici care se gasesc in frunzele de maslin distrug invadatorii si nu permit replicarea virusurilor si declansarea infectiei.

9. Frunzele de maslin iti protejeaza pielea. Nu in ultimul raind, frunzele de maslin au puterea de a combate semnele de deteriorare a pielii si alte semne de imbatrainire. Datorita proprietatilor antioxidante, acestea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de leziuni celulare, in special a celor cauzate de oxidare. The Division of Biochemical Pharmacology din Japonia a constatat ca extractul din frunze de maslin administrat soarecilor cu probleme produse de razele ultraviolete, a adus beneficii importante pentru sanatatea si frumusetea pielii. De asemenea, a inhibat carcinogeneza pielii si dezvoltarea tumorilor. 

Alte beneficii ale extractului de frunze de maslin pot include cresterea energiei, ameliorarea durerilor de dinti, diminuarea poftelor alimentare, reglarea batailor inimii sau imbunatatirea vindecarii ranilor. Multe studii arata ca rata bolilor coronariene si canceroase este mai redusa in zona mediteraneana, deoarece dietele persoanelor din aceasta zona contin, intr-o forma sau alta, masline.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 9 superbeneficii ale frunzelor de maslin