9 semne ca ai nevoie urgenta de somn

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru nevoie urgenta de somn

Cunosti simptomele specifice lipsei de somn: te simti epuizat la locul de munca, casti toata ziua, esti lent si ti-ai dori sa zabovesti cat mai mult in pat. Toate acestea constituie indicii clare ca trebuie sa dormi.

Conform cercetarilor, persoanele adulte au nevoie de o cantitate minima de somn de 7 ore pe noapte pentru a fi niste indivizi fericiti, sanatosi, cu mintea limpede (daca dormi mai putin de 7-9 ore de somn recomandate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor pot aparea probleme de sanatate grave, precum probleme cardiace si obezitate, insa ti se poate tulbura de asemenea si comportamentul diurn).

Din pacate insa, statisticile demonstreaza ca aproape o treime din americani sufera de privare de somn.

Chiar daca traim intr-o perioada extrem de aglomerata, in care toata lumea are diverse indatoriri zilnice, printre care se includ si activitati distractive sau relaxante precum vizionarea unor emisiuni/filme sau intalnirile cu prietenii sau cititul unor carti, iar tu nu te simti efectiv obosit, adevarul este ca organismul tau poate sa iti transmita deja ca nu se descurca atat de bine pe cat crezi.

Nu te poti opri din consumat gustari
Ai observat cu siguranta ca ai zile in care te simti ingrozitor de flamand. Ca si cum ai putea manca 3 mic-dejunuri si tot nu te-ai satura. Dar trebuie sa afli ca senzatia de foame reprezinta primul indiciu ca este posibil sa suferi de o privare de somn.

Conform unui studiu, cu cat o persoana se odihneste mai putin, cu atat va fi mai infometata. Se intampla acest lucru deoarece lipsa somnului determina corpul sa secrete grelina, un hormon asociat cu foamea, si niveluri scazute de leptina, hormonul care contribuie la senzatia de satietate; apare in plus si o pofta de alimente bogate in carbohidrati si calorii, fiind astfel asociat si un risc crescut de obezitate.

Prin urmare, daca fiecare aliment pe care il consumai in trecut si te ajuta la calmarea foamei nu-ti mai este in prezent de folos, sunt sanse mari sa ai nevoie de o siesta.

Acumulezi kilograme suplimentare
Chiar daca acest aspect este in stransa si evidenta legatura cu punctul anterior, daca observi o crestere ponderala, ar fi indicat sa acorzi atentie obiceiurilor tale de somn. Daca nu te odihnesti suficient poti conduce la o lipsa in controlul impulsurilor.

Asadar, chiar daca planuiai sa mananci la pranz si la cina cate o salata, starea de epuizare pe care o resimti in profunzime te poate determina sa achizitionezi cateva pungi de chips-uri sau de biscuiti.

In plus fata de un consum crescut de alimente bogate in calorii si grasimi, o odihna insuficienta este asociata cu un grad scazut de activitate fizica. Cand esti obosit, vointa ta este deja uzata, iar canapeaua cu siguranta iti va parea mai atragatoare decat sala de forta.

Te certi cu partenerul de cuplu
Nu este pentru nimeni un moment placut acela in care constientizeaza ca este cel care cauta motive de cearta in viata de cuplu. Se intampla acest lucru deoarece corpul uman devine mai emotional si mai irascibil, ambele reprezentand retete pentru mici certuri si dispute.

In plus, conform unui studiu desfasurat de Universitatea Berkley, cuplurile care nu s-au odihnit suficient s-au confruntat cu certuri mai frecvente si mai grave.

Te confrunti cu scaderea libidoului
In cazul in care tu sau partenerul tau nu mai resimtiti atractie sexuala si nu este vorba despre stres sau probleme subiacente de sanatate, se pare ca poate fi incriminata lipsa somnului. Apare din acest motiv un libido scazut si mai putin interes in activitatea sexuala; lipsa somnului conduce si la un nivel crescut de cortizol, hormonul stresului, care este la fel de nociv.

Esti in dispozitie plangacioasa
Conform unui studiu din 2007, creierele private de somn au fost cu 60% mai reactive la imagini negative si tulburatoare. Se pare ca in lipsa odihnei, creierul este reversat la un tipar mai primitiv de activitate, fiind incapabil sa puna in context experientele emotionale si sa produca raspunsuri controlate, corespunzatoare.

Esti mai neindemanatic decat de obicei
Daca darami obiecte prin casa, rastorni mancarea si te impiedici poate fi de vina tot lipsa somnului. Cercetatorii sunt de parere ca oamenii privati de somn par sa prezinte abilitati motrice mai lente si mai putin precise, conform medicului Clete Kushida din cadrul Centrului Universitatii Stanford pentru Cercetare in Somnul Uman.

Reflexele sunt atenuate, echilibrul si perceptia adancimii pot fi putin mai subrede si poti avea probleme cu concentrarea, iar timpul de reactie al corpului poate fi incetinit.

Intampini probleme cu memoria
Fie ti-ai uitat din nou cheile de la usa in casa, fie aveai de gand sa iti suni mama sau prietena si ai uitat complet. Primesti un cadou aniversar pentru aniversarea de cuplu, insa esti complet luat prin surprindere deoarece aceasta iti iesise complet din minte.

Daca oricare din acest variante suna cunoscuta, afla ca lipsa somnului nu determina doar uitarea lucrurilor importante din viata de zi cu zi, ci un studiu din 2014 cu privire la privarea de somn a descoperit ca aceasta poate determina chiar crearea unor amintiri false. Mai apar in plus si dificultate in concentrare si atentie, confuzie, vigilenta scazuta si probleme cu invatarea.

Te imbolnavesti usor
Daca racesti la fiecare cateva saptamani, nu te grabi sa tragi concluzii. Cercetarile demonstreaza ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au de 3 ori mai multe sanse sa se confrunte cu raceli.

Medicul Chris Winter a explicat in acest sens ca „daca nu dormi corespunzator, pot aparea probleme semnificative in ceea ce priveste abilitatea corpului de a combate infectiile". Acorda mai multa atentie sistemului imunitar, in primul rand printr-o odihna corespunzatoare.

Ai o stare pronuntata de nervozitate/ agitatie
Ai anumite ticuri. Poti considera ca micile tale ticuri sunt complet inofensive, iar uneori chiar asa este. Insa aceasta agitatie poate ascunde faptul ca nu dormi suficient. Cand iti misti muschii corpului, transmiti un mesaj catre creier care spune ca trebuie sa stai treaz.

Expertul in somn Hans P.A. Van Dongen a explicat faptul ca agitatia poate fi un semnal din partea creierului care incearca sa te mentina treaz.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: 9 semne ca ai nevoie urgenta de somn